Cine poate face vaccinul anti-COVID? Răspunsul medicilor specialiști / Sfaturi pentru pacienții cronici

0
138

Românii care suferă de cancer și leucemie se pot vaccina anti-COVID-19, spun medicii Simin Florescu și Adrian Marinescu. Aceștia adaugă că și cei care suferă de diabet, boli autoimune sau boli renale trebuie să se vaccineze pentru că se află în grupa de risc!

Infecționiștii au vorbit la Antena3 despre riscurile pe care le presupune vaccinul anti-COVID-19.

„Toți cei care au afecțiuni cronice cardiace, și nu numai cardiace, în primul rând ar trebui să se vaccineze. Și asta pentru că sunt persoane vulnerabile”, spune medicul Adrian Marinescu.

„Da, ar avea șansa să răspundă la un vaccin, despre asta este vorba. Nu că ar fi contraindicat. Ci de posibilitatea unei persoane cu o imuno-supresie importantă să nu dea rezultatele scontate. Deci să nu aibă eficiență, ăsta este principalul risc”, spune medic Simin Florescu, referitor la cei care au limfom.

De asemenea, Marinescu spune că și cei cu astm bronșic se pot vaccina. Contraindicația există doar la cei care au istoric de alergii severe, șoc anafilactic.

„Trebuie să fie alergic la polietilenglicol ca să facă o alergie severă la acest vaccin. În rest, faptul că ești alergic la ambrozie și la polen, asta nu înseamnă că ai contraindicație vaccinul”, explică Florescu.

Chiar și cei care fac dializă se pot vaccina, deoarece sunt în categoria de risc, spune medicul.

Ce fac pacienții cu boli autoimune? „Da, fac parte din aceleași categorii de risc, cei cu boli autoimune. Dar, încă o dată, totul depinde de momentul în care se află ei din punct de vedere al terapiei sau al evoluției bolii respective. Și riscul nu este atât al vaccinului, cât riscul de a nu face suficienți anticorpi”, recomandă Florescu.

Medic în vârstă de 34 de ani, răpus de coronavirus! „Mama lui nu se oprește din plâns” / „Toţi îi spuneam ba doctor, ba poliţist, dar el chiar s-a făcut doctor”

COVID-19 continuă să răpească vieți din sistemul sanitar. Un medic tânăr, care de puțin timp lucra alături de fratele său, de asemenea medic, într-un spital din județul Vâlcea, a fost ucis de coronavirus.

Rudele lui Florin Oncescu, mort la doar 34 de ani, sunt devastate.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here