Proteste în Washington. S-au raportat focuri de armă în Congresul american | Mesajul lui Donald Trump pentru protestatari

0
104

SUA a intrat miercuri în haos în timp ce sute de protestatari pro-Trump au intrat cu forță în clădirea Congresului american, forțând membrii Senatului să fie  evacuați și pe vicepreședintele Mike Pence să fie condus într-o locație sigură.

Protestatarii contestă victoria lui Joe Biden și acționează cu violență

Manifestanții au străpuns baricadele și  au forțat Congresul să evacueze părți ale clădirii și să întrerupă brusc un eveniment ceremonial care să afirme că președintele ales Joe Biden a câștigat alegerile din noiembrie.

O sesiune comună a Congresului condusă de vicepreședintele Mike Pence, a fost convocată, începând cu ora 13:00. ET miercuri pentru a supraveghea numărarea listelor alegătorilor prezidențiali.

Evenimentul, care în majoritatea anilor este pur și simplu o formalitate procedurală, are o importanță deosebită în 2021, afirmând în continuare victoria președintelui ales Joe Biden în cursa prezidențială după ce președintele Donald Trump și aliații săi au petrecut două luni încercând să răstoarne rezultatele alegerilor din 2020.

Zeci de parlamentari ai Camerei și 13 senatori republicani plănuiau, începând de miercuri, să ridice obiecții cu privire la numărarea a cel puțin una și, eventual, a mai multor liste de alegători în temeiul Legii privind numărătoarea electorală din 1887, care le permite parlamentarilor să ridice obiecții cu privire la alegătorii anumitor state.

Biden a câștigat 306 de voturi la Colegiul Electoral față de 232 pentru Trump.

S-au raportat focuri de armă în timp ce parlamentarii au fost evacuați, iar manifestanții pro-Trump au intrat în clădire

ABC News a raportat că a existat o confruntare armată. Poliția le-a spus parlamentarilor „să fie pregătiți” să se mute în vestiare. Un anunț a fost realizat, în timp ce parlamentarii se întâlneau și se aștepta să voteze pentru a confirma victoria lui Joe Biden.

Politico a raportat marți că parlamentarii din ambele camere au obținut cel mai mare sprijin pentru obiecțiile împotriva listelor alegătorilor Biden din Arizona, Georgia și Pennsylvania, cu provocări pentru alte state încă pe masă.

Un membru al Camerei și un membru al Senatului trebuie să ridice o obiecție pentru ca ambele Camere ale Congresului să dezbată separat timp de maximum două ore și să voteze dacă acceptă cererile. Ambele Camere trebuie să voteze fiecare cu majoritate simplă pentru a-l respinge.

Democrații controlează Camera, iar republicanii dețin temporar o majoritate restrânsă în Senat. Cu 20 de senatori ai GOP care declară public că susțin rezultatele Colegiului Electoral și nu intenționează să obiecteze la voturile electorale, orice provocare este practic garantată că va eșua.

Poziția lui Donald Trump

Trump a scris pe Twitter și nu i-a condamnat pe manifestanți. „Vă rugăm să sprijiniți poliția. Sunt cu adevărat de partea țării noastre. Rămâneți liniștiți!” a scris pe Twitter.

 

Situația haotică a venit după ce Trump, care a refuzat să accepte rezultatele alegerilor, a vorbit cu o mulțime mare în fața Casei Albe. El s-a enervat făgăduind că nu-i va acorda niciodată mandatul lui Biden și a afirmat fără temei că rezultatele alegerilor au fost frauduloase.

Afirmațiile neîntemeiate ale lui Trump de fraudă electorală au fost demontate pe scară largă, iar eforturile echipei sale juridice de a contesta rezultatele alegerilor în instanță au fost respinse de o succesiune de judecători. Trump a susținut că sesiunea comună a Congresului de miercuri reprezintă o șansă de a răsturna alegerile, chiar dacă evenimentul dinCongresul american este o formalitate.

Unii protestatari au încercat să depășească ofițerii care dețineau scuturi și pe cei care  puteau fi văzuți folosind spray paralizant în mulțime. Unele persoane din mulțime strigau „trădători” în timp ce ofițerii încercau să-i mobilizeze.

Un pachet suspect a fost raportat  în zonă, a declarat poliția din Washington.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here