Numai Mihai Eminescu poate sa ne spună…încotro mergem

0
120

La 171 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, nu am înțeles că OPERA lui este GHIDUL nostru , îndrumătorul neamului romanesc în acord cu Legile naturale care guvernează UMANITATEA.

Iată câteva idei de natură economică și socială valabile și azi, și mâine, oricând și pretutindeni, cât va exista OMENIREA ! Oare câți dintre noi știu că Eminescu a scris , cu argumente imbatabile, despre – creșterea – economică negativă?

Imaginați-vă două axe, una verticală care intersectează pe o alta, orizontală. Creștem economic (și nu numai !) negativ atunci când suntem sub orizontală (pasivul depășește activul) și mergem către jos, fără a putea ști cât de jos. Suntem tot “ în creștere negativă “ chiar dacă începem urcare în “V” sau în „U”, câtă vreme n-am ajuns pe orizontală (unde pasivul este egal cu activul). Fiecare dintre noi are “o creștere economică negativă ” atunci când , pentru a plăti cheltuielile curente, aferente nevoilor fundamentale , nu-i ajung banii câștigați și trebuie să se împrumute. Trăiește pe datorie !

Referitor la muncă…Numai munca este izvorul bogăției !

Aceasta idee o găsim frecvent în scrierele publicate, îndeosebi în ziarul “Timpul” . Este vorba de munca productivă , fără de care produsele nu ar exista și nu ar ajunge la consumator.

De ce trebuie să muncim ? Fiindca fără muncă  ființa umană nu va avea Libertate ! Va depinde permanent de cineva , acest “cineva” îi va impune voința lui și îi va condiționa acordarea întreținerii vitale de respectarea strictă a regulilor impuse în interesul exclusiv al celui care “dă ” .

DEMNITATEA umană se dobândește și se păstrează  prin muncă.

Cu toate că nu rostim cu voce tare , fiecare dintre cei care muncesc se întreabă : De unde or avea bani vecinii mei fiindcă văd că din toți patru, apți de muncă, dar munceste doar unul ?

Teama și speranța !

Doua subiecte care țin de esența umană. Poetul nepereche le analizează în adâncime în poezia  „Glossa” .

“ Nu spera si nu ai teamă;

Te întreabă și socoate

Ce e rău și ce e bine”

Frica este cea care paralizează voința și acțiunea. În loc să ne informăm despre ceea ce este aducător de teamă, noi apelăm la speranța deșartă , credem că nu se va întâmpla răul pe care-l zărim la orizont. Si aceasta fiindcă refuzăm să gândim și să ne întrebăm ; așteptăm ca altcineva să ne dea soluții.Cu siguranță ca vom primi măcar o idee, o solutie , însă această rezolvare servește exclusiv celui care s-a întrebat, a găsit soluția și a pus-o în aplicare.

De aceea, pe final îi invit pe toți ca să urmăm, cu eforturi proprii neîntrerupte, în înțelesul nostru și al celui de lângă noi, îndemnul nemuritorului Mihai Eminescu : “ Te întreabă și socoate” !

Sursa foto: https:// google.com

Redacția Ziarului Naționalul.ro mulțumește domnului Vasile Soroceanu pentru acest impresionant material trimis astăzi 12 Ianuarie 2020 în exclusivitate.Totodată, pe această cale îl asigură de statutul de colaborator permanent

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here