Pregătire pentru…”Marea Resetare”

0
338

Motto ”Toate țările, de la SUA până la China, trebuie să participe, toate industriile, de la petrol și gaze până la tech, trebuie transformate. Pe scurt, avem nevoie de o mare resetare a capitalismului”.Klaus Schwab, fondatorul FEM

Noutate absolută

Pentru prima dată în istoria sa, la lucrările Fondului Economic Mondial de la Davos vor avea acces mii de tineri din aproape 400 mari oraşe ale lumii. Prin intermediul internetului, cei interesați vor fi interconectaţi cu liderii prezenţi la lucrări. Cu alte cuvintele, se urmăreşte astfel ca la dialogul din sală să aibă acces, în direct, reprezentanţii masei largi a cetăţenilor, în principal a tinerilor. Se mai intenţionează ca, prin mobilizarea exemplară a mass-media, milioane de oameni să fie informaţi asupra problemelor puse în discuţie şi, eventual, să-şi poată exprima punctele de vedere în dialog direct cu participanţii la reuniune.

În câteva zile, configurația acestui început de an 2021, asupra căruia din punct de vedere epidemiologic persistă încă nenumărate întrebări și incertitudini ne va arăta în ce măsură vom traduse în practică generoasele intenţii ale organizatorilor.

Asupra problemei Marii Resetări, tema unică a viitorului summit de la Davos, s-au pronunţat deja personalităţi de primă mărime ale timpului nostru. Cuvintele lor par a încerca să ne convingă că Marea Resetare este absolut necesară, chiar benefică pentru viitorul fiecăruia dintre noi.

Când a fost proiectat acest summit?

Totul a prins contur la Geneva, pe data de 3 iunie 2020. Într-o conferinţă on-line dedicată organizării viitorului Forum Economic Mondial (FEM) din ianuarie 2021, participanţii au convenit ca tema centrală care va marca cel de al 51-lea meeting al FEM de la Davos să fie „Marea Resetare” („The Great Reset”).Trebuie să luăm în calcul faptul că  toți se aflau sub spectrul și presiunea existenţei pandemiei COVID-19.

Organizată într-o configuraţie unică, cu participare fizică dar şi on-line, la reuniunea din frumosul oraş alpin elveţian urmează să participe lideri ai guvernelor, reprezentanţi de vârf ai lumii afacerilor, ai societăţii civile, ai unor alte organizaţii interesate de evoluţia economiei mondiale, de pe întregul glob şi nu numai.

Ce anume va însemna?

În linii mari, Marea Resetare este o iniţiativă a Forumului Economic Mondial scrisă de fondatorul lui-Klaus Schwab.Este alcătuit din anumite componente.Prima se referă la o piaţă mai corectă şi mai echitabilă, corespunzător unei economii a stakeholderilor, adică toate părţile implicate, la toate nivelurile sociale.Cea de-a doua are legătură cu investițiile conduse de obiective comune precum „egalitatea şi sustenabilitatea”, corespunzător unui nou sistem, mai rezilient – de exemplu infrastructură verde şi industrii cu scoruri îmbunătăţite privind impactul lor social şi asupra mediului înconjurător pe bazele inovaţiilor tehnologice ale celei de-a patra revoluţii Industriale să fie susţinut binele comun prin abordarea problemelor sociale şi ale sănătăţii publice.

Pe site-ul oficial al FEM sunt enumerate câteva dintre ideile de bază ale „Resetării” precum şi liniile directoare care vor marca trecerea economiei mondiale prin ceea ce, cu o oarecare emfază, s-ar numi Marea Resetare.

Substanţa Marii Resetări a fost surprinsă sintetic şi în declaraţia Directorului Executiv al FEM, Klaus Schwab: „ Avem numai o planetă şi cunoaştem că schimbarea climei poate conduce la următorul dezastru global însoţit de consecinţe mult mai dramatice pentru omenire. În intervalul scurt care ne mai rămâne trebuie să decarbonizăm economia şi să aducem felul în care gândim şi comportamentul nostru încă o dată în armonie cu natura.”

În opinia tuturor celor care doresc „Marea Resetare”, ea va reprezenta obligaţia de a construi, împreună şi urgent, fundaţia sistemului nostru economic şi social pentru un viitor mult mai echitabil, durabil şi optimist.

Păreri contrare 

Privind înspre înaltele personalităţile politice care s-au pronunţat în favoarea Marii Resetări, pare că „Resetarea” se vrea a fi ceva mai mult decât o simplă restructurare economică dictată de o situaţie de moment.  Descoperim printre cei 1430 de înscrişi la cuvânt nu numai economişti, dar şi formatori de opinie ori lideri ai unor organizaţii în mai mică legătură cu economia concretă. Prin urmare nu ne este dificil să înţelegem că miza Marii Resetări depăşeşte cu mult ceea ce ni se arată acum. Poate că adevărata intenţie a lansării acestei mari provocări este rezumată într-o singură propoziţie. Este propoziţia rostită tot de prof. Klaus Schwab: „In short, we need a Great Reset of capitalism.” („Pe scurt, noi avem nevoie de o Mare Resetare a capitalismului”)

 

Ce anume se poate zări dincolo de „The Great Reset”?

Având în minte declaraţia de mai sus, brusc, ni se ridică ceaţa de pe ochi şi zărim în toată grozăvia sa adevărata, uriaşa, dimensiune a conceptului “The Great Reset”! Ştergerea şi rescrierea unui sistem atât de amplu cum este capitalismul ne aruncă în cu totul altă dimensiune a ambiţiilor.

Iar acum adepții teoriei afirmă că sloganul „Build Back Better” al lui Biden este de fapt un paravan pentru Marea Resetare dar că acesta ar fi la rândul său oricum doar o marionetă pentru personaje ca Klaus Schwab, fondatorul FEM.

De asemenea există nenumărate voci care contestă „noul început” și aduc în discuție, pe deplin argumentat faptul că cei care sunt promotori ai acestei noi ordini sub denumirea de „Marea Resetare” (Great Reset) vor pregăti terenul unui viitor distopic și pe deplin haotic, pandemia de COVID-19 fiind doar un mijloc de a ne transforma în sclavi și a distruge capitalismul.

Adepții săi afirmă că sloganul „Build Back Better” (Reconstruim mai bine) folosit de viitorul președinte al SUA Joe Biden în campania electorală este o acoperire pentru o cabală mondială provenită din Davos, Elveția, care intenționează să abolească proprietatea privată și să construiască lagăre de muncă pentru cei care refuză să accepte microcipuri prin care să le fie citite gândurile.

Însă în pofida predicțiilor apocaliptice, presupusa Mare Resetare are de fapt origini mai banale.
În luna mai a anului 2020, Forumul Economic Mondial (FEM), un grup neguvernamental care găzduiește conferința anuală de la Davos, a anunțat o serie de evenimente și articole intitulate Marea Resetare, acestea fiind axate pe ideea reducerii inegalității după pandemia de COVID-19.

Seria, despre care fondatorul și directorul FEM Klaus Schwab, a scris și o carte cu același nume, este alcătuită dintr-un fel de vorbe goale vagi menite să îi facă pe bogații lumii reuniți la Davos să se simtă bine.

Între schimbare și teorii ale conspiraţiei 

Site-ul Marii Resetări al FEM este plin de cuvinte ca „sustenabilitate”, „modernizare”, „capitalism al stakeholder-ilor” dar duce lipsă de planuri concrete – și cu siguranță nimic precum complotul de distrugere a lumii descris de unii susținători ai carismaticului Donald Trump.

Teoria conspiraţiei privind o resetare care să înrobească omenirea prin vaccinuri şi microcipare a luat amploare după un discurs al premierului canadian care a menţionat termenul, iar în SUA a fost amplificată şi răspândită de personalităţi din mass media de dreapta în urma victoriei democratului Joe Biden.

Acest om politic e acuzat că ar urmări agenda elitelor globale de a confisca guvernele şi a crea cetăţeni ai unei singure lumi şi ordini mondiale. Fostul strateg al campaniei Trump, Steve Bannon, a declarat că Marea Resetare e deja prezentă, în timp ce moderatorul radio Glenn Beck a apreciat că este un complot în scopul instituirii unor restricţii în stil nazist asupra cetăţenilor americani. Teoria a fost preluată de mai multe canale media care vorbesc de o schemă a „stăpânilor globalişti”.   Majoritatea celor care vorbesc în acest fel sunt figuri publice cunoscute.

Marea Resetare ar avea ca scop distrugerea proprietăţii private.Un text mai închegat al acestei teorii a conspiraţiei a venit de la arhiepiscopul catolic Carlo Maria Viganò, cunoscut pentru scrisorile deschise pro-Trump preluate de bloguri de dreapta. Într-o scrisoare de la sfârşitul lunii octombrie 2020, pe care mulți au promovat-o în mediul online, Viganò a susţinut că Marea Resetare este o faţadă pentru un plan al lui Bill Gates ce urmăreşte „cedarea proprietăţii private şi aderenţa la un program de vaccinare ani-COVID-19”.

Potrivit acestuia cei care care vor refuza o carte de identitate digitală globală de la „dictatura sănătăţii” urmează să fie închişi în tabere de detenţie, iar bunurile lor, confiscate. „Un plan global numit Marea Resetare se pregăteşte. Arhitectul său este elita globală care vrea să supună întreaga umanitate, impunând măsuri coercitive prin care să limiteze drastic libertăţile individuale şi ale unei întregi populaţii”, a scris arhiepiscopul.

Opinii, păreri

” Marea Resetare este o recunoaștere a faptului că trebuie să construim societăți și economii mai echitabile, mai incluzive, care să fie mai rezistente în fața pandemiilor și schimbărilor climatice”, a spus secretarul general ONU, portughezul Antonio Guterres.

”Criza climatică este o oportunitate să… reducem rata mortalității pandemiei. Deci este timpul pentru o resetare prin care să abordăm o mulțime de provocări”, a spus Al Gore, vicepreședintele american devenit activist climatic.

”Avem ocazia să obținem ceva bun din această criză – șocul ei fără precedent i-ar putea face pe oameni mai receptivi la marile viziuni ale schimbării”, a spus Prințul Charles-moștenitorul coroanei britanice, adăugând apoi că ”este o oportunitate pe care nu am avut-o și nu o vom mai avea”.

Așa cum a fost prezentata Marea Resetare la Forumul Economic Mondial, este limpede că virusul SarsCov-2 nu este marea amenințare, ci un catalizator al schimbării. ”Vi-i puteți imagina pe Bill Clinton sau pe George W. Bush tipărind trilioane de dolari și trimițând milioane de dolari prin poștă unor oameni care nu și-au pierdut locul de muncă? Ar fi fost ceva de neînchipuit în urmă cu câteva decenii. Astăzi, această politică este susținută în America de ambele mari partide”, scrie, pentru The Hill, Justin Haskins, director al Institutului Heartland Haskins.

În loc…de concluzie

Într-o ordine așa-zisă, preponderent cu filon democratic, amenințarea unui „nou început” este pe deplin justificabilă. Din absolut toate punctele de vedere, în viitor ne va fi mult mai dificil strângerea rândurilor pentru o nouă confruntare, în special pe tărâm economic, în care în linia întâi se vor afla chiar simplii cetățeni, stilul lor de viață, obiceiurile de consum, toate afectate și de o nouă revoluție industrială, cea de a patra ce va fi pusă în practică după „marele succes” teoretizat la FEM de la Davos.

Într-o ordine firească, ar trebui să ne dăm seama că ne va fi mult mai dificil, din moment ce se dorește obținerea unui control guvernamental sporit asupra societății. O asemenea mobilizare și impunerea unui asemenea control nu se pot realiza prin modificări constituționale si referendumuri, ci prin schimbarea și atenta manipulare a ”narațiunii” catre o cauză nobilă general acceptată.Iar acest moment chiar a venit și va avea impact asupra noii configurații, atunci când nu vom mai avea glas și restrângerea drepturilor și libertăților cetățenești va fi o dură și neplăcută realitate.

Sursa foto:https:// google.com

Acest material a fost realizat de către Prof.Dr.Daniel Mihai , redactor-șef al platformei media independente Criteriul Național

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here