Bogdan Aurescu, despre introducerea certificatelor de vaccinare: „Trebuie să evităm să creăm bariere pentru libertatea de circulație”

0
78

Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat marți că, din punctul de vedere al României, statele europene ar trebui să evite să impună bariere pentru libertatea de circulație a persoanelor.

Declarația șefului diplomației române vine în contextul discuțiilor la nivel european privind un posibil certificat de vaccinare împotriva COVID-19, informează Digi24 care citează HotNews.

„Opinia noastră este că trebuie continuate discuțiile și e nevoie de o analiză atentă deoarece trebuie să evităm să creăm bariere pentru libertatea de circulație a oamenilor sau pentru orice fel de abordări discriminatorii”, a spus Aurescu.

Aurescu: Nu toată lumea are acces la vaccinuri, iar vaccinarea nu este obligatorie

Totodată, Bogdan Aurescu a mai spus că vaccinarea împotriva COVID-19 nu este obligatorie, iar mulți cetățeni europeni nici măcar nu au acces la vaccinuri în acest moment.

Recent, și președintele Klaus Iohannis s-a opus ideii de introducere a obligativității unui asemenea certificat.

„Personal, nu consider că e o idee bună. S-ar crea cadrul de discriminare. Cred că trebuie să existe un certificat de vaccinare, dar el trebuie folosit pentru motive medicale, să se știe când a primit prima doză, când urmează a doua. Să folosim aceste certificate ca să împărțim populația Europei în două nu mi se pare un lucru bun”, a spus Iohannis.

Spania și Grecia cer introducerea unui certificat de vaccinare

Spania și Grecia, două state membre ale Uniunii Europene ale căror economii depind puternic de industria turismului, insistă pentru introducerea unui certificat de vaccinare împotriva COVID-19 la nivel european, certificat care să permită relaxarea condițiilor de călătorie.

Ministrul spaniol de Externe, Arancha Gonzalez, a afirmat că țara sa va insista în continuare pe lângă Uniunea Europeană, dar și pe lângă Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), pentru introducerea unui asemenea certificat care să ducă la revitalizarea sectorului turismului.

Ideea introducerii acestor certificate îi aparține premierului Greciei, Kyriakos Mitsotakis și, cel mai probabil, vine pe fondul scăderii puternice a încasărilor din turism în Grecia, țară dependentă de acest sector al economiei.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat decizia Guvernului de la Atena prin care le permite persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 să călătorească liber.

Ideea este susținută și de liniile aeriene globale care formează Asociaţia Internaţională de Transport Aerian (IATA).

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here