De ce ar trebui să vă pese de data prăjirii boabelor de cafea

0
148

O pungă nouă de cafea boabe de la supermarket nu garantează prospețimea. O greșeală obișnuită pe care o fac majoritatea dintre noi este verificarea datei de expirare și trecerea cu vederea a datei de prăjire; este singurul detaliu care face diferența între o ceașcă perfectă de cafea și una care vă va dezamăgi.

 

Ce este atât de important la verificarea datei de prăjire? Boabele de cafea proaspăt extrase direct din prăjitor au cea mai bună aromă și gust? Haideți să aflăm.

Ce se întâmplă în timpul procesului de prăjire?

În timpul procesului de prăjire, dioxidul de carbon este unul dintre gazele majore care se formează în boabe. Acest lucru se datorează căldurii care catalizează reacțiile chimice, descompunând carbohidrații complecși în molecule mai mici, ceea ce determină rumenirea boabelor. Pe măsură ce prăjirea continuă, dioxidul de carbon este eliberat încet în timpul unui proces crucial cunoscut sub numele de degazare.

Ce se întâmplă după prăjire?

La scurt timp după oprirea prăjirii, degazarea este accelerată și se produce conversia zahărului. Totuși, prezența dioxidului de carbon în boabă joacă un rol important în calitatea boabelor, în extracția cafelei și în formarea cremei.

 

Provocarea fiecărui prăjitor este să se asigure că boabele sunt degazate pentru o perioadă optimă. Prea curând și infuzia rezultată va fi sub-extrasă, deoarece gazele vor obstrucționa fluxul de apă prin sol. Când boabele sunt lăsate la degazare prea mult timp, încep să absoarbă oxigenul, cunoscut și sub numele de oxidare. Acest lucru, la rândul său, va face ca boabele să devină stătute.

Când este momentul potrivit pentru a prepara cafea, după data prăjirii?

În general, majoritatea prăjitorilor recomandă să așteptați trei zile până la o săptămână după data prăjirii, înainte de a măcina boabele de cafea.

Nu există un interval de timp definit, deoarece depinde de mai mulți factori, cum ar fi varietatea bobului, profilul de prăjire și metoda de preparare. De exemplu, prăjiturile mai întunecate degazează mai rapid decât prăjiturile mai ușoare, rezultând un timp de așteptare mai scurt.

Cel mai bun mod de a măsura este să vă cumpărați o cafea boabe de la un prăjitor local sau de la un serviciu de abonament online. Adesea, boabele se vând în câteva zile de la prăjire și sunt pregătite pentru preparare.

Cum mă asigur că boabele de cafea prăjite sunt proaspete?

Toate boabele de cafea sunt, de obicei, ambalate și sigilate strâns, pentru a încetini procesul de degazare și oxidare. Dar, odată ce punga este deschisă, procesul se reia.

Data de expirare a pungii de cafea boabe este un indicator fals al prospețimii sale. Cel mai bine este să folosiți boabele în termen de 4-5 săptămâni de la data prăjirii, înainte ca intensitatea notelor sale și aroma să scadă în timp.

 

Iată un sfat final: renunțați la supermarketuri și cumpărați boabe de cafea de la un prăjitor local pentru o ceașcă de cafea uimitor de proaspătă, cu arome îndrăznețe. Aveți încredere în noi, veți gusta diferența.

Este oare cafeaua la expresor cea mai buna?

Este mai sănătoasă cafeaua măcinată decât cafeaua solubilă?

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here