Cum se stabilește calitatea cafelei

0
898
Cafea

Încerci să alegi de fiecare dată cea mai bună cafea, dar nu înțelegi cum se stabilește mai exact calitatea acesteia? Află din articolul de mai jos care sunt principalele condiții pe care trebuie să le îndeplinească o cafea de calitate și cine stabilește asta.

Cafea

Calitatea cafelei se stabilește de obicei de-a lungul călătoriei sale din pământ și până în ceașca nostră. După ce sunt culese boabele de cafea sunt exportate în toate țările lumii, acolo unde sunt prăjite și vândute ca atare sau măcinate, aromate sau nu sau cu cofeină sau fără. De-a lungul acestui proces cafeaua este evaluată de mai multe ori, în funcție de reglementările în vigoare din fiecare țară în parte.

De exemplu, boabele de cafea care sunt evaluate și nu îndeplinesc standardele de calitate dintr-o anumită țară în ceea ce privește culoare sau dimensiunile, sunt scoase din procesul de producție (prăjire, măcinare).

De asemenea, după procesul de prăjire, în funcție de culoarea boabelor se stabilește nivelul de prăjire și tipul acestuia. Astfel, dacă în urma evaluării (umane sau automatizate) sunt descoperite boabe prea prăjite sau insuficient prăjite, acestea sunt date la o parte. Asta se întâmplă deoarece orice modificare în aspectul boabelor poate schimba radical gustul final al cafelei.

În plus, atunci când se produce cafea cu arome, uleiul aromat adăugat este măsurat cu atenție, doar o mică greșeală fiind de ajuns pentru a strica iremediabil un lot întreg de boabe.

În continuare, în diferite alte stadii ale producției, în funcție de tipul final de cafea ce se dorește a se obține, specialiști în domeniu analizează cu diverse metode mirosul, culoarea și gustul cafelei, astfel încât consumatorul final să se bucure de cea mai intensă experiență atunci când savurează o ceașcă din această băutură miraculoasă.

Totuși, chiar dacă acum există suficiente metode automatizate sau chimice de a analiza calitatea cafelei, una dintre cele mai eficiente metode rămâne totuși cea manuală, tradițională (folosită din păcate doar de artizani, de producătorii mici). Astfel, pentru a analiza toate aspectele licorii finale, expertul în degustarea cafelei își prepară o băutură din 70 de grame de cafea măcinată și 100 ml de apă clocotită. Apoi gustă și stabilește toate aspectele ce trebuie măsurate: gust, aromă, tărie, robustețe, etc.

Interesant de știut este felul în care acești experți descriu aroma cafelei (cea naturală, nu cea aromatizată artificial) și cuvintele folosite pentru a o descrie. Astfel, o cafea poate fi: complexă, dură, murdară, pământie, naturală, dulce, coaptă, robustă, acidă, echilibrată, aspră, fructată, amară, curată, cu aromă de citrice, căpșuni sau nuci, etc.

În final, procesul de producere a cafelei, de la recoltare și până la ceașca din fața noastră este unul destul de lung și anevoios dar necesar pentru a ne putea bucura de o cafea aromată, de calitate. În plus, având în vedere că multe culturi de cafea sunt tratate cu pesticide, este important să alegem sortimentele bio.

Citeste mai multe despre expresoarele de cafea pe site-ul Expresor-cafea.ro.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here