DNA, cu ochii pe o „combinație” de 750 de milioane de euro! Are legătură cu plajele de la Marea Neagră

0
74

DNA este cu ochii pe o „combinație” de 750 de milioane de euro, însă precizează că, deocamdată, proiectul de extindere a plajelor de pe litoralul Mării Negre nu este blocat de vreo anchetă specială. Totuși, procurorii anticorupție au în vedere ce se petrece la mare în aceste zile.

Într-un comunicat de presă, Direcția Națională Anticorupție susține că nu există nicio intenție de a bloca printr-o anchetă proiectul în valoare de 750 milioane de euro privind extinderea plajelor.

Ce anchetează DNA Constanța

„Această informaţie a apărut în contextul înregistrării, la Serviciul teritorial Constanţa, a unei anchete penale in rem (faţă de suspiciunea comiterii unor fapte de natură penală), în care se verifică legalitatea modului în care autorităţile competente au aprobat pentru exploatare un perimetru aflat în situl arheologic subacvatic «Platforma continentală a litoralului românesc al Mării Negre (judeţul Constanţa)», perimetru despre care existau indicii că ar conţine vestigii arheologice”, subliniază procurorii în comunicatul de presă.

Pe de altă parte, Direcția Națională Anticorupție admite că este adevărată informația conform căreia, în cadrul anchetei penale, s-a solicitat Căpităniei Zonale Constanţa să interzică accesul navelor şi/ sau exploatarea fundului Mării Negre pe un perimetru restrâns, strict delimitat (din totalul de 4,33 kmp reprezentând perimetrul destinat extragerii nisipului, numai o suprafaţă de aproximativ 1,9 kmp a fost supusă interdicţiei). În rest, activitatea de extragere a nisipului destinat lărgirii plajelor a continuat fără constrângeri în imediata vecinătate a zonei restricţionate (situată la aproximativ 7 – 8 km de malul mării), respectiv în restul perimetrului.

„În zilele de 24 şi 26 februarie, la solicitarea procurorilor, specialiştii din cadrul Centrului de Scafandri Constanţa, ai Poliţiei de Frontieră – Garda de Coastă – Grup Nave Constanţa, precum şi un arheolog scafandru au cercetat perimetrul şi au identificat, cu ocazia scufundărilor, câteva fragmente lemnoase cu potenţial arheologic situate în apropierea zonei în care se realizaseră extrageri de nisip. Fragmentele urmează a fi expertizate pentru a se stabili eventuala lor valoare istorică”, arată DNA.

Ca urmare, susțin procurorii, în cursul zilei de luni, 1 martie,  s-a solicitat Direcţiei Judeţene pentru Cultură Constanţa luarea măsurilor prevăzute de lege pentru stabilirea zonei de protecţie şi conservarea „in situ” a zonei în care au fost identificate fragmentele cu potenţial arheologic.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here