Calendar ortodox, 15 martie 2021: Începe Postul Paștelui!

0
417

Calendar ortodox, 15 martie 2021: Sfântul Mucenic Agapie și cei șapte mucenici (Începutul Postului Sfintelor Paști. Zi aliturgica. Canonul Mare). De pe 15 martie, timp de 40 de zile, ne aflăm în Postul Paștelui 2021.

Sfântul Mucenic Agapie și cei șapte mucenici au pătimit în vremea împăratului Dioclețian (284-305). Sfântul Mucenic Agapie era originar din Gaza, Timolau din Pont, cei doi Dionisie din Tripole (Fenicia), Romil era diacon al bisericii din Diospoli, iar Plisiu și cei doi Alexandru, din Egipt.

Sfântul Mucenic Agapie (FOTO: CrestinOrtodox.ro)

 

Dintre acești mucenici numai Agapie primise botezul prin afundare în apă, ceilalți primin botezul sângelui. Uimiți de tăria și liniștea cu care creștinii primeau chinurile pentru credința lor, inimile lor s-au înflăcărat de râvnă pentru Hristos și astfel, și-au legat singuri mâinile și s-au înfățișat înaintea ighemonului Urban, spunându-i: „Și noi suntem creștini”.

Acestor tineri li s-a alăturat atunci și Agapie, un cetățean de vază al cetății, care suferise și până atunci mult pentru Hristos. Cu toții au fost uciși prin decapitare în anul 303.

Calendar ortodox 2021. Tot pe 15 martie, se face pomenirea:

  • Sfântului Apostol Aristobul, episcopul Britaniei;
  • Sfântului Mucenic Nicandru din Egipt;
  • Sfântului Mucenic Manuil Criteanul.

Marți, 16 martie, se face pomenirea Sfântului Alexie. (Sursa: CrestinOrtodox.ro)

Lăsata Secului de brânză 2021. Tradiţiile din jurul acestei sărbători

Postul Paştelui 2021. În data de 14 martie s-a sărbătorit „Lăsatul Secului de brânză”, odată cu Duminica Izgonirii lui Adam din Rai.

Pe 7 martie a fost Lăsatul Secului de carne, ultima zi în care creștinii au putut mânca produse pe bază de carne.  Duminică, 14 martie, a fost ultima zi în care oamenii pot consuma produse de origine animală.

Potrivit tradiției populare, Lăsatul Secului de brânză marchează ultima zi în care oamenii pot consuma produse de origine animală.

În sâmbăta de dinaintea Lăsatei Secului de brânză, oamenii obișnuiesc să facă parastase, să dea de pomană și să mănânce „dulce”.

Cu prilejul Lăsatei Secului, oamenii obișnuiesc să facă mese în familie și să se odihnească. În vechime, ziua în care se sărbătorea Lăsata Secului era asemănată cu Revelionul, iar tinerele aduceau plăcinte și gogoși.

Prognoza meteo, 15 martie 2021. Cod galben de precipitații în nord și vest, frumos în rest

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică dimineață, un cod galben de precipitații abundente (ploi și ninsori), valabil până luni după-amiază, în zonele din vest și nord.

Avertizarea meteo este valabilă în intervalul 14 martie, ora 16:00 – 15 martie, ora 14:00, și vizează ploi însemnate cantitativ, cu ninsori în zona înaltă de munte.

În acest interval de timp, în Banat, Crișana, Maramureș și local în nordul și vestul Transilvaniei, temporar va ploua, iar la altitudini de peste 1.700 m în Carpații Occidentali și la peste 1.200 m în nordul Carpaților Orientali, va ninge și se va depune un strat nou de zăpadă. Cantitățile de apă vor depăși local 20-25 l/mp și izolat 30-35 l/mp.

În vest și la munte, temporar, vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 45-60 km/h, spulberând zăpada pe crestele montane înalte.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here