Turcia s-a retras dintr-un tratat european important care proteja femeile de actele de violență

0
207

Turcia s-a retras dintr-un tratat european important care proteja femeile de actele de violență, pe care l-a semnat prima în urmă cu 10 ani, provocând un val de furie într-un moment în care atacurile asupra femeilor au crescut în intensitate și din punct de vedere numeric.Astfel, președintele Recep Tayyip Erdogan a emis în cursul zilei de sâmbătă 20 Martie un decret prin care anulează ratificarea Turciei a Convenției de la Istanbul, numită după cel mai mare oraș al țării. Mișcarea sa urmează luni de presiune din partea grupărilor conservatoare și islamiste, care ceruseră Turciei să se retragă din acest „periculos tratat.”

Cu toate acestea, este o lovitură pentru apărătorii drepturilor femeilor, care spun că acordul este crucial pentru combaterea violenței domestice. Mii de persoane s-au reunit sâmbătă la Istanbul și în toate marile orașe din Turcia după ce grupurile de campanie au chemat la protestele împotriva acțiunii sub sloganul „Retrageți decizia, aplicați tratatul!”

Manifestanții au adus și au susținut portrete de femei ucise pe pancarte, inclusiv pe una care scria: „Femeile vor câștiga acest război”. „M-am săturat de acest stat patriarhal. M-am săturat să nu mă simt în siguranță. Destul!” a declarat unul dintre manifestanți citat de AFP. Alte mitinguri mai mici ar fi avut loc și la Ankara și Izmir.

Într-un decret publicat în noaptea de vineri până sâmbătă, președintele Turciei Erdogan a anunțat retragerea țării sale de la Convenția de la Istanbul, primul tratat internațional care a stabilit standarde obligatorii din punct de vedere juridic în aproximativ 30 de țări pentru prevenirea violențelor de gen. Această decizie, a fost luată chiar dacă numărul femeilor ucise în Turcia a fost în creștere în ultimul  deceniu, fapt care a stârnit furia organizațiilor pentru drepturile femeilor cât și numeroase critici din partea Uniunii Europene.

Retragerea Turciei din Convenția de la Istanbul este „o veste devastatoare” și „compromite protecția femeilor” din țară, a declarat Consiliul Europei. Turcia este membră a organizației paneuropene și a semnat tratatul sub auspiciile sale în 2011.

Politicianismul turcesc

Președintele în exercițiu al Turciei aRecep Tayyip Erdogan a vorbit pentru prima dată despre abandonarea Convenției de la Istanbul anul trecut, în încercarea de a-și aduna electoratul conservator în fața dificultăților economice în creștere. Grupurile conservatoare și islamiste l-au chemat să renunțe la tratatul care, conform spuselor acestora , dăunează valorilor familiale „tradiționale” prin apărarea egalității de gen și „favorizează” comunitatea LGBT prin interzicerea discriminării bazate pe orientarea sexuală.

Mărturii emoționante 

În contradicție cu politicile impuse, multe femei se tem că abandonarea tratatului va deschide porțile pentru violență care este deja endemică.

„Nu vreau să mor. În 2017, am pierdut un prieten din copilărie (…) ucis de fostul ei iubit. În urmă cu cinci luni, mama unui prieten a fost ucisă de fostul ei”, a spus Okyana Curebal – una dintre femeile care a manifestat din Istanbul .”Sunt la fel de furioasa acum ca în acele zile. Trăiască Convenția de la Istanbul!”

Retragerea din tratat a semănat, de asemenea, consternare în rândul opoziției politice. Primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu, unul dintre principalii rivali ai lui Erdogan, l-a acuzat pe președinte că „a călcat în picioare lupta pe care femeile o duc de ani de zile”.

Confruntat cu avalanșa criticilor, guvernul a încercat să se liniștească. „Instituțiile și forțele noastre de securitate vor continua să lupte împotriva violenței domestice și a violenței împotriva femeilor”, a declarat ministrul de interne Süleyman Soylu.

La începutul lunii martie, țara a fost zguduită de publicarea unui videoclip care arăta cum anume un bărbat care-și lovea fosta soție care se afla pe jos, în mijlocul străzii, în fața fiicei lor. Atacatorul a fost arestat, iar președintele Erdogan a anunțat crearea unei comisii parlamentare care să facă bilanțul legislației pentru a lupta mai bine împotriva violenței.

În ciuda acestor declarații, grupurile pentru drepturile femeilor acuză guvernul că nu aplică legile existente cu suficientă forță, spun ei încurajând un sentiment de impunitate.

Poziția Consiliului Europei

Secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, a numit decizia „devastatoare”. „Această mișcare reprezintă un imens retragere la aceste eforturi și cu atât mai deplorabilă, deoarece compromite protecția femeilor în Turcia, în întreaga Europă și nu numai”, a spus oficialul european.

Primarul orașului Istanbul, unul dintre principalii rivali politici ai lui Erdogan, a condamnat, de asemenea, demersul Turciei. „Pentru a anunța retragerea Convenției de la Istanbul la miezul nopții, în timp ce aflăm în fiecare zi că s-a comis mai multă violență împotriva femeilor, lasă un gust foarte amar”, a spus Ekrem Imamoglu. „Aceasta călcă în picioare lupta condusă de femei de ani de zile”, a adăugat el.

Violența și uciderea femeilor este în creștere în Turcia, potrivit grupurilor de drepturi. În total, 77 de femei au fost ucise de la începutul anului, 409 de femei au fost ucise în 2020, potrivit platformei We Will Stop Femicide Platform. Convenția de la Istanbul urmărește să remedieze constrângerile obligatorii din punct de vedere juridic în aproximativ 30 de țări pentru combaterea violenței împotriva femeilor. Acesta afirmă că bărbații și femeile au drepturi egale și obligă autoritățile statului să ia măsuri pentru a preveni violența bazată pe gen împotriva femeilor, a proteja victimele și a urmări în justiție făptașii.

Unii oficiali ai partidului islamist al președintelui Erdogan au susținut că încurajează divorțul și subminează familia tradițională, despre care spun că sunt contrare valorilor conservatoare ale țării. Criticii tratatului susțin, de asemenea, că promovează mișcarea homosexuală prin utilizarea unor categorii precum sexul, orientarea sexuală și identitatea de gen. Ei consideră că este o amenințare pentru familiile turcești.

Discursul plin de ură a crescut în Turcia, inclusiv ministrul de interne a descris că persoanele LGBT sunt „perverse” într-un mesaj recent postat pe platforma Twitter.

Guvernul promite „toleranță zero”

Ministrul Turciei pentru familie, muncă și politici sociale a scris pe Twitter că drepturile femeilor sunt încă protejate de legile turcești, iar sistemul judiciar este „suficient de dinamic și puternic” pentru a promulga noi reglementări.

Zehra Zumrut Selcuk a scris, de asemenea, pe Twitter că violența împotriva femeilor este o crimă împotriva umanității, iar guvernul va continua să aibă „toleranță zero” față de aceasta. Dar o figură de frunte din partidul social-democrat opozițional (CHP), Gökçe Gökçen, a spus că abandonarea tratatului echivalează cu „permiterea uciderii femeilor”. „În ciuda dumneavoastră și a faptelor greșite, vom rămâne în viață și vom reînvia Convenția”, a scris domnia sa pe Twitter.

Turcia a fost prima țară care a semnat Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice la o comisie de miniștri reuniți la Istanbul în 2011. Legea a intrat în vigoare în 2014, iar Constituția Turciei afirmă că acordurile internaționale au forța legii. Unii avocați au susținut sâmbătă că tratatul este încă activ, susținând că președintele nu se poate retrage din acesta fără aprobarea parlamentului, care l-a ratificat în 2012. Dar Erdogan a câștigat puteri radicale cu realegerea sa în 2018, punând în mișcare schimbarea în Turcia de la un sistem parlamentar la o președinție executivă.

Sursa foto: https://google.com

Această știre a fost sintetizată de către Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media independente Criteriul Național 

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here