Liviu Dragnea vrea să fie eliberat condiționat! Când se va decide soarta fostului lider PSD

0
95

Fostul lider al PSD Liviu Dragnea vrea să fie eliberat condiționat după aproape 2 ani de închisoare pe care i-a săvârșit din pedeapsa de 3 ani și 6 luni în procesul privind angajările fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman.

Liviu Dragnea a depus cererea de eliberare condiționată pe 12 aprilie, la Judecătoria Sectorului 5. Instanța a dispus soluționarea cererii pe data de 27 aprilie, fix cu o lună înainte ca fostul lider spocial democrat să săvârșească 2 ani de închisoare. Reamintim faptul că acesta se află încarcerat la Penitenciarul Rahova de pe data de 27 mai 2019.

În cazul cazul lui Liviu Dragnea, cererea de eliberare condiționată poate fi depusă abia după 2 ani și 4 luni de închisoare de la data încarcerării.

De-a lungul timpului, fostul lider PSD a mai încercat să iasă din închisoare înainte de termen, folosindu-se de două căi extraordinare de atac, însă cererile au fost respinse de instanțe.

În ce condiții poate fi dispusă liberarea condiționată

  1. cel condamnat a executat cel puțin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depășește 10 ani, sau cel puțin trei pătrimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 20 de ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani;
  2. cel condamnat se află în executarea pedepsei în regim semideschis sau deschis;
  3. cel condamnat a îndeplinit integral obligațiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedește că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească;
  4. instanța are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat și se poate reintegra în societate.

În timpul încarcerării, Liviu Dragnea s-a îmbolnăvit de COVID-19 iar apărătorii săi au susținut că a fost carantinat de trei ori în doar câteva săptămâni. De asemenea, aceștia susțineau că fostului președinte PSD i-ar fi fost încălcate mai multe drepturi. La un momentat nu ar fi putut comunica nici cu avocații săi, deși termenul de liberare condiționată se apropie. Totodată, n-ar fi beneficiat nici de asistență medicală corespunzătoare.

„Deci tot timpul l-au ținut în carantină, avocații spun că nu a mai avut dreptul la muncă. Se apropie termenul pentru eliberare conditionata și dacă ar fi muncit, zilele respective s-ar fi scăzut cumva. Mai e vorba și de alte drepturi încălcate destul de grav. Pentru că Liviu Dragnea a avut o intervenție, un chist pe spate, iar asistenta i-a spus să se panseze singur. Nu se știe cum, pentru că pe spate nu putea să facă singur această operațiune. Și mai este un aspect în plângere. Interzicerea dreptului la asistența juridică. Avocații nu au putut lua legătura cu el”, susținea jurnalista Adina Anghelescu în luna martie.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here