România va acţiona în acord cu deciziile aliate

0
60

Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naționale, a luat parte, miercuri, la reuniunea extraordinară comună în format de videoconferință a miniștrilor de externe și apărare din statele membre NATO. Aceștia au adoptat o Declarație comună a Consiliului Nord-Atlantic prin care a fost decisă demararea procesului de RETRAGERE a forțelor aliate din Afganistan, de la 1 mai 2021.

„Ca unul din cele mai importante state contributoare cu trupe la Misiunea Resolute Support, cu peste 600 de militari dislocaţi în prezent, România va acţiona în acord cu deciziile aliate referitoare la calendarul retragerii”, a precizat șeful MApN.

SUA se retrage din Afganistan până la 11 septembrie

„Am participat astazi la reuniunea extraordinară comună a miniștrilor de externe și miniștrilor apărării din statele membre NATO, organizată în format videoconferință. Reuniunea a avut loc în contextul finalizării analizei administrației SUA cu privire la Afganistan și a deciziei de retragere a forţelor americane până la 11 septembrie 2021. Am apreciat maniera de raportare a SUA la ansamblul problematicii situației din Afganistan, atât din perspectiva dialogului și coordonării cu Aliații, cât și în ceea ce privește impulsionarea negocierilor și procesului de pace intra-afgan”, a scris ministrul Apărării, miercuri, pe Facebook.

Demnitarul a mai scris că, în cadrul discuțiilor, s-a evidențiat „angajamentul de lungă durată al României pentru stabilitatea și securitatea Afganistanului”, precum și că a subliniat „importanţa focalizării atenției asupra aplicării măsurilor consistente de asigurare a protecței forțelor NATO din Afganistan în perioada următoare, concomitent cu o abordare coordonată privind retragerea trupelor”.

Ciucă: Vom acționa în acord cu deciziile aliate referitoare la calendarul retragerii

„Pe acest fond, urmare discuțiilor aliate, miniștrii afacerilor externe și ai apărării aliați am adoptat o Declarație comună a Consiliului Nord-Atlantic prin care a fost decisă demararea procesului de retragere a forțelor aliate din Afganistan începând cu 1 mai 2021.

Ca unul din cele mai importante state contributoare cu trupe la Misiunea Resolute Support, cu peste 600 de militari dislocaţi în prezent, România va acţiona în acord cu deciziile aliate referitoare la calendarul retragerii”, a adăugat Nicolae Ciucă.

Ciucă a mai spus că a fost abordată și situația de securitate recent creată în Vecinătatea Estică: „Miniștrii de externe și ai apărării din statele membre NATO am exprimat îngrijorarea privind evoluțiile recente și creșterea semnificativă a prezenței trupelor militare ruse în Crimeea ilegal ocupată și la frontiera de est a Ucrainei”.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here