Teste de salivă în școli? Ce spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu

0
398

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, susține că varianta ca testele de salivă să fie făcute în școli este luată în calcul, însă pentru o anumită categorie de profesori și elevi.

Sorin Cîmpeanu a declarat la Digi24 că această variantă este una luată în considerare, astfel încât o va discuta la nivelul Guvernului.

„Am avut o propunere în comitetul interministerial, urmează să formalizăm această solicitare și să se discute la nivelul Guvernului”, susține ministrul Educației.

Testele de salivă, pentru cazurile suspecte de infectare cu SARS-CoV-2

De asemenea, acesta a fost întrebat dacă procesul de testare a elevilor ar putea fi implementat începând de săptămâna viitoare.

„Ar trebui să se întâmple, pentru că nivelul de testare în școli a fost inexistent”, transmite Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației dorește ca testele de salivă să fie folosite în cazul elevilor care au simptome și a celor care au în jurul lor cazuri confirmate, precum și a profesorilor și angajaților din Educație care în cazul cărora există suspiciuni de infectare cu SARS-CoV-2.

„Oricum aceste teste trebuie să fi validate printre teste Real Time PCR, dar sunt un semnal de a atrage atenția că există o problemă”, explică ministrul.

Sorin Cîmpeanu transmitea printr-o postare pe Facebook, la începutul lunii apriie, că în cele 8 săptămâni de școală, începând din 8 februarie, au fost utilizate mai puțin de 2% din numărul total de teste antigen rapide puse la dispoziție pentru testare în școli, acesta fiind un „insucces major”.

De cealaltă parte, Andreea Moldovan, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății, susținea la începutului lunii aprilie că testele de salivă nu sunt teste aprobate, deoarece sunt din salivă, nu din nazofaringian – „nu sunt utile ca test de screening. Această testare cu teste antigen din salivă implică un risc, pentru că rata de pozitivitate nu e atât de înaltă, oferă o falsă siguranță printr-un test negativ, care nu e întotdeauna rezultatul real. Când testele acestea vor fi de o calitate superioară, bineînțeles că va fi un pas înainte pentru o testare mai plăcută”.

Testarea elevilor pentru COVID-19 prin teste de salivă urmează să fie utilizată în Italia, începând din 26 aprilie, când școlile vor fi redeschise cu prezența fizică. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat pentru educaţie, Rossano Sasso. De asemenea, oficialii italieni susțin că testele de salivă sunt potrivite pentru copii şi pot fi utilizate la scară largă, fiind ușor de integrat zilnic în sistemul educațional deoarece necesită puțin efort.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here