Președintele României Klaus Iohannis le-a cerut liberalilor să ia distanță de primarul Iașiului, Mihai Chirica

0
339

Președintele României Klaus Iohannis le-a cerut liberalilor să ia distanță de primarul de Iași, Mihai Chirica.Demnitarul aflat pe funcția administrativă din capitala Moldovei are calitatea de inculpat adusă de DIICOT într-un dosar de înșelăciuni cu un teren aparținând municipalității.Chiar și ex-ministrului Costel Alexe viitorul nu îi va surâde, din moment ce i s-a impus control judiciar în dosarul în care este acuzat de luare de mită și instigare la delapidare.

 

Întrebat dacă PNL nu ar trebui să aibă o reacție în acest caz, în condițiile în care și seful CJ Iași, Costel Alexe, are probleme penale, șeful statului a avut un răspuns evaziv, care lasă loc de interpretări: „Ar fi cazul să reacționeze politic și PNL. Dacă nu o va face în următoarele zile, voi avea o discuție”.
Fiind chestionat de către un jurnalistul care a insistat, i-a amintit președintelui că liberalii l-au ignorat când le-a cerut să ia o decizie în cazul Costel Alexe – un alt ”penal” liberal. Întrebat dacă mai contează persoana și părerea sa în PNL, președintele a răspuns: ”Vom vedea”.

 

Reacția președintelui Klaus Iohannis vine după ce a fost întrebat unde sunt criteriile de integritate anunțate înainte de alegeri de el și de PNL. Actualul partid aflat la guvernare se confruntă cu un context nefavorabil.Trebuie să ținem cont de faptul că fostul ministrul al Mediului și actual șef al CJ Iași, Costel Alexe, precum și primarul din Iași, fostul social-democrat și actual liberal, Mihai Chirica sunt acuzați de fapte de corupție.

Reacția imediată a edilului din Iași

Domnul Mihai Chirică, primarul municipiului Iași s-a suspendat din funcția de președinte interimar al filialei Iași a PNL, în contextul în care  există o serie de suspiciuni de fapte ilegale la adresa sa. A invocat vremurile tulburi și complicate, umbrite de acuzații și tensiuni, în care au fost obligați să facă un efort să ia cele mai înțelepte decizii pentru orașul și județul nostru, ca și pentru organizația politică în care au lucrat.

” Încă de la începutul anului am constatat o tensionare vizibilă și o deteriorare a scenei politice ieșene. Eu, personal, ca primar și ca lider politic, am devenit ținta unor atacuri politice și de altă natură care nu se mai opresc. În toată această perioadă am fost pus în situații inedite, neașteptate și, mai ales, în contradicție cu principiile mele morale și obiectivele mele politice și administrative. Din păcate, la Iași, partidele politice au încetat să fie vehicule ale competiției de idei, dialogului și negocierii pentru cele mai bune soluții pentru comunitate și au devenit instrumente de luptă și distrugere a persoanelor și instituțiilor.(…) Din aceste motive am decis ca începând de astăzi, 28 aprilie 2021, să mă suspend din funcția de președinte interimar al Filialei Iași a PNL. Rămân un om de echipă, voi colabora în continuare cu colegii mei din PNL, dar până când lucrurile nu vor reintra pe un făgaș normal nu voi participa la nicio competiție internă în partid. Sunt cu conștiința împăcată în fața ieșenilor și a lui Dumnezeu, sunt nevinovat și am convingerea că voi demonstra cât mai repede acest lucru!(…)
În aceste condiții, nu am certitudinea că lucrurile vor reveni la normal odată ce voi renunța la funcțiile de conducere din PNL. Voi munci însă pentru aceasta și voi demonstra tuturor colegilor din partid și, mai ales, tuturor ieșenilor care m-au votat, ca și celor care nu m-au votat că în tot mandatul meu de primar nu am prejudiciat averea orașului, ci, din contra, am îmbogățit-o, câștigând respectul tuturor orașelor, dar și terenul dinspre Miroslava, Fortus, cinematografele, tabăra de la Ciric etc. Nu am luat nimic necuvenit nici pentru mine, nici pentru familia sau apropiații mei”, a declarat primarul.

Cazul ex-ministrului PNL Costel Alexe explicat din postura de suspect plasat în control judiciar 

Astăzi, 28 aprilie 2021 președintele Consiliului Județean Iași, fostul ministru al Mediului Costel Alexe a anunță că a fost plasat sub control judiciar în dosarul în care este acuzat de luare de mită și instigare la delapidare. Domnia sa afirmă că s-a autosuspendat de la conducerea PNL Iași.

„Ieri, 27 aprilie, am fost invitat la DNA pentru a mi se aduce la cunoștință că, în dosarul care mă vizează, am primit calitatea de inculpat, iar procurorii au dispus impunerea controlului judiciar. Sunt nevinovat și am convigerea că voi demonstra acest lucru în instanță, dar, în acest moment, consider că este un gest de onoare să mă autosuspend din funcția de președinte al PNL Iași”, a anunțat Costel Alexe. El a afirmat că Partidul Național Liberal a susținut permanent lupta împotriva corupției prin toate măsurile pe care le-a luat nu doar de când este la guvernare, ci și când a fost partid în opoziție și că el, personal, a susținut lupta împotriva corupției, a promovat integritatea în activitatea sa politică și așa va proceda și de acum înainte.

”Am încredere că îmi voi demonstra nevinovăția în justiție, iar, până atunci, vreau să mă asigur că această nouă calitate pe care o am în dosar nu va afecta în niciun fel activitatea și imaginea filialei. Echipa PNL Iași este profesionistă, am muncit foarte mult să construim programul de guvernare și viziunea de dezvoltare a comunității și am reușit să obținem cele mai bune rezultate pentru PNL la ultimele cicluri electorale. Sunt un om de echipă, dar consider că este cel mai corect ca toate implicațiile pe care le produce acest dosar să le gestionez la nivel personal. Am încredere în colegii mei și știu că vor susține activitatea filialei și politicile liberale, astfel încât să păstreze pozitia PNL ca cea mai puternică formațiune politică județeană”, a declarat fostul ministru.

De altfel, în ceea ce privește funcția de președinte al CJ, domnul Alexe a afirmat în repetate rânduri că nu are niciun motiv să se suspende dintr-o funcție aleasă. Fostul ministru Costel Alexe a subliniat că va continua activitatea de președinte al Consiliului Județean și va demonstra împreună cu echipa pe care a format-o că poate implementa programul de guvernare pe care l-au votat ieșenii și că ”administrația liberală este un exponent al schimbării în bine”.

”Sunt încrezător că instanțele de judecată își vor face corect treaba, iar în final se va demonstra că sunt un om de bună credință”, a conchis Costel Alexe.

Sursa foto: https://google.com

Știrea a fost sintetizată de către Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media independente Criteriul Național 

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here