Rusia va publica lista țărilor „neprietenoase” pe fondul tensiunii cu SUA

0
125

Rusia declară că va prezenta în curând o listă a guvernelor considerate „neprietenoase” statului, în urma unui decret al președintelui Vladimir Putin de a identifica în mod clar și de a lua măsuri contrare împotriva țărilor ostile.

Guvernul rus, prin ordin al președintelui Vladimir Putin, pregătește o listă oficială a așa-numitelor „țări neprietenoase”, care ar putea include zece țări, inclusiv toate cele trei state baltice, precum și Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Australia, Polonia, Cehia și Ucraina, relatează ziarul Izvestia.

„Guvernul are instrucțiuni specifice, criteriile după care suntem ghidați în această lucrare sunt clare. Deci, cred, nu va trebui să așteptăm mult ”, a declarat miercuri ministrul rus de Externe Sergey Lavrov pentru site-ul rus de știri Sputnik.

El a subliniat că misiunile diplomatice ale țărilor de pe listă vor fi interzise să angajeze cetățeni ruși pentru locuri de muncă. „Formarea acestei liste nu va dura mult. Lista este în curs de formare. O veți ști în curând ”, a remarcat Serghei Lavrov în răspunsul său.

Ordinul lui Putin pune o limită asupra numărului personalului care poate lucra la misiuni diplomatice străine și la alte agenții. Ordinul autorizează, de asemenea, Moscova să restricționeze sau să interzică contractele de muncă cu „organele de stat și instituțiile de stat ale statelor străine care săvârșesc acte neprietenoase împotriva Federației Ruse”.

Președintele rus a emis decretul pe fondul tensiunilor crescânde dintre Moscova și Occidentul.

Administrația președintelui american Joe Biden a impus recent sancțiuni Rusiei pentru presupuse atacuri cibernetice, încălcări ale drepturilor omului și conflictul ucrainean. Casa Albă a declarat că sancțiunile nu au fost concepute pentru a escalada tensiunile bilaterale, ci pentru a impune costuri Moscovei pentru ceea ce Washingtonul consideră „acțiuni inacceptabile ale guvernului rus”. Lavrov a descris aceste observații drept „note schizofrenice”.

Principalul diplomat rus a amintit că SUA anunțau o limită de trei ani pentru șederea diplomaților ruși în Statele Unite în 2019, invocând propria practică, care contravine Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice.

Este prima dată când Rusia întocmește oficial o listă a „țărilor neprietenoase”

Letonia, Lituania și Estonia, în solidaritate cu Republica Cehă și în consultare cu aliații din Uniunea Europeană (UE) și NATO, au anunțat săptămâna trecută că vor expulza diplomații ruși din țările lor. Astfel, toate cele trei state baltice și-au confirmat sprijinul pentru Republica Cehă, care pe 17 aprilie a expulzat 18 diplomați ruși, care, potrivit serviciului de informații cehe, sunt agenți secreți ai serviciilor de informații rusești. Ca răspuns, Rusia a expulzat 20 de angajați ai ambasadei cehe. 

Războiul diplomatic continuă cu țările europene

În prezent, războiul diplomatic al Rusiei cu multe țări europene continuă. În ultima lună, SUA, Suedia, România, Republica Cehă și Italia au evacuat diplomații americani din țara lor. Republica Cehă a acuzat chiar oficiali ruși că sunt implicați în explozie. În același timp, România a eliminat atașamentul rus de a-și susține țara vecină, Republica Cehă, spunând că nu este de dorit, transmite presa internațională.

La 23 aprilie, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret privind combaterea mișcărilor ostile ale altor țări. El a ordonat să limiteze sau, dacă este necesar, să interzică semnarea contractelor de muncă între cetățenii ruși și misiunile diplomatice și consulare și birourile reprezentative ale agențiilor guvernamentale ale țărilor care iau măsuri neprietenoase cu privire la Rusia. Șeful statului a însărcinat guvernul să întocmească lista țărilor neprietenoase care fac obiectul acestor măsuri.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here