Când va fi următoarea zi liberă, după minivacanța de 1 Mai și Paște

0
173

Nici nu s-au terminat bine liberele din această perioadă, că românii se întreabă deja când va fi următoarea zi liberă, după minivacanța de 1 Mai și Paște.

Ei bine, următoarea zi liberă oficială este 1 Iunie – Ziua Copilului, după minivacanța de 1 Mai și Paște, dar care pică într-o zi de marți, conform calendarului actualizat pentru 2021 al sărbătorilor legale din România, prezentat de zilelibere.com:

 • 1 iunie – Ziua Copilului;
 • 20 iunie (duminică) – Rusalii, 21 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii;
 • 15 august — Adormirea Maicii Domnului;
 • 30 noiembrie — Sfântul Andrei;
 • 1 decembrie — Ziua Națională a României;
 • 25 decembrie și 26 decembrie — Crăciunul.

Sărbătorile legale în România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, altele decât zilele de week-end. În zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, cu excepția unităților sanitare și a celor de alimentație publică, precum și a unităților în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producție sau specificului activității.

Potrivit Codului muncii, angajații care nu pot beneficia de zi liberă de sărbătorile legale trebuie să primească compensații în zile libere, acordate în următoarele 30 de zile de către angajator.

În cazul în care nu se acordă zile libere, angajații beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. Angajatorii care nu respectă prevederile legii privind zilele libere legale riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.

Sunt 15 sărbători legale, în prezent, în România

Sunt 15 sărbători legale, în prezent, în România și, conform legislației în vigoare, eventualele zile libere în anul respectie sunt anunțate de către autorități în primele 15 zile ale anului, pentru ca salariații și angajatorii să-și poată planifica din timp activitățile și vacanțele, scrie Libertatea.

Anul acesta, din cele 15 sărbători legale, opt zile libere au picat în weekend și șapte în timpul săptămânii.

Zile libere pentru evenimente în familie sau situații speciale

Salariații pot primi zile libere plătite pentru evenimente speciale în familie sau pentru alte situații după cum urmează:

 • căsătoria salariatului – 5 zile libere (cinci zile lucrătoare)
 • nașterea unui copil – 5 zile libere (cinci zile lucrătoare). La acestea se pot adăuga alte 10 zile libere (zece zile lucrătoare) dacă angajatul a urmat un curs de puericultură (concediu paternal)
 • căsătoria unui copil – 3 zile libere
 • decesul soțului/soției, copilului, părinților, bunicilor, fraților salariatului, precum și a altor persoane aflate în întreținerea acestuia – 5 zile lbere (cinci zile lucrătoare)
 • schimbarea locului de muncă cu schimbarea domiciliului/reședinței – 5 zile libere (lucrătoare)
 • decesul socrilor salariatului – 5 zile libere (lucrătoare)
 • schimbarea domiciliului în aceeași localitate– 3 zile lucrătoare
 • îngrijirea sănătății copilului – 1 zi liberă (pentru failiile cu 1 sau 2 copii) și 2 zile (pentru familiile cu cel puțin 3 copii)

În situațiile în care evenimentele de mai sus apar în timpul efectuării concediului de odihnă, acesta se suspendă și va continua după efectiarea zilelor libere plătite, potrivit sursei citate.

Zile libere pentru părinți, atunci când școlile sunt închise

Potrivit legii nr. 19/2020, se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt înscriși.

Zilele libere se acordă dacă școlile și grădinițele sunt închise ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate astfel de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu.

Zile libere pentru părinți se acordă în următoarele condiții:

 • dacă au copii cu vârsta de până la 12 ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ sau au copii cu dizabilități cu vârstă de până la 18 ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ;
 • locul de muncă ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca.

Zile libere în învățământ

Pe lîngă zilele libere menționate mai sus, cadrele didactice beneficiază de încă 2 zile libere legale.

Astfel, conform Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate învățământ preuniversitar, dascălii au zi liberă și a treia zi de Paște, precum și pe 5 octombrie, când e Ziua Mondială a Educației.

În plus, pentru fiecare din cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de către cultele religioase legale, altele decît cele creștine, cadrele didactice aparținând acestor culte beneficiază de câte două zile libere.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here