Florin Cîțu: Decizia de a permite persoanelor vaccinare să intre într-un restaurant aparține organizatorilor

0
101

Florin Citu a făcut declarații, vineri, de la Suceava, după ce a vizitat primul centru drive thru de vaccinare. Premierul a evidențiat rata de vaccinare în județul Suceava, a vorbit despre explozia creșterii economice în următorii patru ani, în condițiile în  care  INS a anunţat creşterea câştigului salarial mediu nominal net, iar  puterea de cumpărare a românilor creşte semnificativ. Prim-ministrul a vorbit, de asemeena,  și despre raportul publicat, vineri, de Ministerul Sănătății, subliniind că între cele două platforme există o compatibilitate de 90%. Florin Citu a ținut să precizeze despre cum se vor organiza evenimentele în perioada următoare, decizia aparținând organizatorilor. 

Aflat în vizită la Suceava, unde s-a deschis primul centru de vaccinare drive thru, prmeierul a declarat că municipiul a atins pragul de 30% în ceea ce privește vaccinarea

„Nu am mai fost în Suceava de când eram copil. Am observat că municipiul Suceava  a atins pragul de 30% de vaccinare, iar județul peste 16%. Este important să avem un centtru de vaccinare drive thru. Înțeleg că a început un maraton al vaccinării.

Foarte mulți români s-au vaccinat. Este important că toți să își convingă apropiații să se vaccineze. (…)

Șeful Executivului spune că atât fondurile europene, banii din PNRR, cât și bugetul de stat vor determina că în următorii patru ani să existe o explozie a creșterii conomice

Am pregătit măsurile economice. Trebuie să trecem de această perioada, numai printr-o campanie de vaccinare. Lucrurile arată foarte bine în economie. Venitul și puterea de cumpărare cresc. Avem investițîi în creștere, sunt 29.2 miliarde de euro din PNRR pe care îi așteptăm, 46 de miliarde – fonduri europene- și bugetul de stat”.

„Avem toate condițiile pentru că în următorii patru ani să avem o explozie a creșterii economice, putem face autostrăzi și spitale, care nu s-au făcut în 30 de ani”

„Dar trebuie să trecem peste această pandemie”.

Citește mai mult: Salariile continuă să crească în economie. Angajații din asigurări au câștigat cu 50% mai mult. Își revin câștigurile celor din transporturi aeriene

Premierul a vorbit, din nou, despre diferența deceselor Covid-19, raportate de cele două platforme, subliniind că există o compatibilitate de peste 90%.

Întrebări

„Am spus și ieri,  doamna minsitru a prezentat raportul. inteleg că e nevoie de mai multe infomtii.

Între Corona Forms și INS există o compatibilitate de peste 90%

Trebuie să vedem de ce a existat această diferența, care există în toate statele membre. Atunci când calculăm rata de pozitivare, am inclus. sunt sigur că doamna ministru va prezenta de fiecare dată informațîi noi”.

Citește mai mult:  Ministerul Sănătății a publicat raportul privind morții de COVID-19. Diferență de peste 7.000 de decese între cele două platforme de raportare , până la 31 martie – DOCUMENT

Vineri va avea loc şedinţa Executivului, în care urmează să fie aprobate măsurile de relaxare a restricţiilor, care vor intra în vigoare începând de sâmbătă.

„Azi vom avea o ședința de guvern privind anularea retrictilor pe noapte, a celor din magazine, purtarea măștii. Le vom explica în hotarere de guvern. Azi decidem pentru mâine, urmând pentru data de  1 iunie, care se va întâmpla dacă vom avea o rată de vacicnare mai bună decât ne așteptăm. Am luat această decizie pentru că am avut rata de vaccinare și pozitivare bună.

Ne uităm și la rata de pozitivare. Dacă campania nu merge în direcția corectă, vom trage frână de mâna, adică vom relaxa mai ușor aceste măsuri”.

Despre purtarea măștii

„Am devenit foarte atent la măsurile luate, pentru că e foarte ușor să le scoți și greu să le implemnetezi. Vrem să rămână masca în spațiul public, dar depinde de rată de vaccinare”.

Organizarea evenimentelor

„Am spus că vom lua o decizie privind persoanele vaccinate, dar dacă organizatorii își asumă, numai există nicio restricție. Pot permite persoanelor vaccinare să intre. dar  decizia aparține  organizatorilor, nu impunem noi. E decizia organizatorilor dacă cvor să aibă mai mulți oameni”.

Situația paturilor la Suceava

Directorilor de spitale le-am mulțumit, pentru că a fost un an greu. Aici la Suceava a fost o situație dificilă. Să nu ne grăbim să trecem paturile Covid la non-covid. Să găsim un sistem într-o perioada demaxim  10 zile să aducem aceste paturi în zona covid”.

 

 

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here