Violențele din Fâşia Gaza au înregistrat un alt nedorit episod din nesfârșitul război israeliano-palestinian

0
207

 

Armata israeliană a pătruns în Fâşia Gaza. Deocamdată, nu este vorba de o invazie, dar militari israelieni au pătruns în Fâşia Gaza în cadrul operaţiunilor antiteroriste, în eforturile de a opri atacurile cu rachetă spre teritoriul israelian, au declarat surse citate de publicaţiile Haaretz şi Times of Israel.

 

Fapte concrete 

Forțele militare israeliene au vizat o rețea de tuneluri subterane defensive în Fâșia Gaza, construită de organizația Hamas în anii trecuți.Numeroase atacuri armate ample au avut loc în noaptea de joi 13 mai.

Potrivit surselor israeliene, zeci de agenți din Hamas au fost uciși în aceste atacuri, dar, din moment ce se crede că multe corpuri sunt încă îngropate în dărâmături, numărul exact al morților ar putea fi stabilit cu mare greutate. Aceste atacuri reprezintă o escaladare gravă a luptelor transfrontaliere, iar operațiunea este una dintre cele mai mari ale din Gaza din ultimii ani.

Întrucât aproximativ 160 de avioane israeliene erau gata să decoleze, forțele terestre au început o manevră de parcă s-ar fi pregătit să intre în Fâșia Gaza. Apoi, forțele Hamas au intrat rapid în tuneluri. Forțele aeriene au lovit ținte timp de peste 40 de minute, în timp ce forțele terestre erau în așteptare pentru a riposta dacă se ieșea din tuneluri. Rețeaua de tuneluri, care se întinde pe câteva mii de kilometri, a fost construită după războiul din 2014 pentru a fi folosită în atacurile asupra Israelului. Înalți oficiali din Hamas, se crede că se aflau în tuneluri în momentul atacului forțelor israeliene.

Declarații ale oficialilor

Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz comunică cu „forțele de menținerea a păcii”pe platformele Facebook și TikTok, îndemnându-le să adopte un mod mai proactiv pentru eliminarea conținutului care incită la violență și terorism.

„Acestea sunt măsuri care vor preveni direct violența care este agitată în mod intenționat prin intermediul rețelelor sociale de către elemente extremiste care încearcă să aducă daune țării noastre. Suntem într-un moment de urgență socială și așteptăm asistența dumneavoastră ”, a spus Gantz, care este și ministru al justiției, într-o declarație provenită și trimisă din biroul său.Declarația confirmă faptul că s-a acționat la comandă și abordarea afost „rapidă și eficientă” la numeroasele incitări palestiniene.De asemenea, „s-au transmis condoleanțelor familiilor israeliene care și-au pierdut pe cei dragi” în atacurile cu rachete ale teroriștilor palestinieni din Gaza.

Forțele militare israeliene aeriene nu iartă…

Avioanele de război israeliene au bombardat vineri casele a trei comandanți militari înalți ai Hamas în centrul Gaza, au spus martorii. Nu au fost raportate vătămări, deoarece locuințele au fost deja evacuate, au spus locuitorii locali. Atacul a coincis cu un raport al unității purtătorului de cuvânt al IDF către presa internațională conform căruia a început o incursiune la sol. Știrile au făcut înconjurul presei din toată lumea, urmând să fie retractate câteva ore mai târziu, după ce armata a revenit la declarație și și-a cerut scuze pentru anumite informații înșelătoare.

 

Avioanele israeliene au vizat casele unor comandanți de rang înalt din Hamas localizate în Fâșia Gaza ale , inclusiv ale comandantului adjunct al aripii armate a grupului, potrivit rapoartelor media în limba arabă.

„Avioanele de război israeliene au bombardat casele comandantului adjunct al brigăzilor Al-Qassam, Marwan Issa, și al comandantului, Ayman Nofal, în tabăra de refugiați Al-Bureij din orașul Gaza”, a potrigit relatărilor Al Araby TV, cu sediul în Qatar.Nu este clar imediat dacă membrii marcanți precum Issa sau Nofal au fost uciși în acesre raiduri.

 Situația tensionată în nordul statului Israel

Districtul de Nord al forțelor de poliție din Israel a dat publicității într-o declarație că un număr de 82 de arestări peste noapte au dus numărul total înregistrat de la începutul violențelor evarabo-evreiești la 232, inclusiv cu tineri de 13 și 14 ani. Poliția israeliană a declarat  că suspecții sunt reținuți sub suspiciunea de implicare într-o serie de infracțiuni, inclusiv de revolte, cu acuzații probate de incendiere și aruncări de pietre. Dintre cele 232 deținute, instanțele au fost de acord să prelungească detenția a 116 suspecți.

Declarația a evidențiat faptul că miercuri seară s-au petrecut două tulburări cheie în nordul țării, unde revolta a fost cu greu anihilată și a dus ladistrugerea afacerilor de către bandele evreiești din jurul Mării Tiberiada, precum și la distrugerea anumitor proprietăți din orașul arab Kafr Kanna.

Sursa foto: https:// google.com

Această știre a fost sintetizată de către Daniel Mihai redactor-șef al platformei media independente Criteriul Național 

 

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here