Mesajul președintelui Klau Iohannis de Ziua Eroilor

0
144

Președintele Klaus Iohannis a participat, joi, de la ora 12.00, la ceremonia de depunere de coroane de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I, unde a ținut și un discurs.

„Suntem astăzi, împreună, aici, pentru a celebra Ziua Eroilor noștri, odată cu sărbătoarea Înălțării Domnului, un moment cu profunde semnificații spirituale. Cu acest prilej, aducem piosul nostru omagiu jertfei tuturor eroilor români care, de-a lungul veacurilor, și-au sacrificat viața pe câmpurile de luptă, pentru pământul românesc, pentru apărarea țării și întregirea neamului, pentru libertate, dreptate și democrație. Prin devotamentul și jertfa lor neprețuită au fost apărate integritatea și libertatea țării și s-a afirmat demnitatea națională a României”, spune Klaus Iohannis în alocuțiunea sa cu ocazia „Zilei Eroilor”, care se desfășoară la Monumentul „Mormântul Ostașului Necunoscut” din Parcul Carol I din Capitală.

Șeful statului afirmă că eroii neamului nostru au fost și continuă să fie adevărate simboluri ale abnegației, ale curajului și ale simțului datoriei.

„Lăsând în urma lor lecția dăruirii de sine pentru idealul de a servi patria, ei constituie modele demne de urmat pentru tinerele generații și cele viitoare. Cea mai de preț moștenire este exemplul lor de credință în idealurile naționale, de tărie și patriotism. Valorile și principiile care le-au călăuzit destinul ne rămân și nouă repere de responsabilitate pentru a lăsa urmașilor noștri o Românie dezvoltată, ai cărei cetățeni trăiesc în unitate, prosperitate și solidaritate, o țară demnă și pe deplin integrată în comunitatea statelor libere și democratice”, a adăugat Iohannis.

Totodată, șeful statului arată că România are în prezent o Armată modernă, capabilă să își îndeplinească misiunile conform angajamentelor asumate, alături de aliații din cadrul NATO și împreună cu statele europene.

„România este în prezent un veritabil furnizor de securitate în regiunea Mării Negre, un aliat și un partener credibil și puternic în NATO și în Uniunea Europeană, precum și în relația cu partenerul nostru strategic, Statele Unite ale Americii. Aducem astăzi un omagiu și militarilor români căzuți la datorie în teatrele de operații din Afganistan, Irak şi Balcanii de Vest, precum și în misiunile derulate sub egida organizațiilor internaționale la care România este parte. Ei au luptat pentru a apăra interesele ţării noastre, demonstrând fermitatea angajamentelor României față de aliații şi partenerii săi externi şi faţă de valorile democraţiei. Lecția de devotament, altruism, patriotism și spirit de sacrificiu pe care o reprezintă jertfa eroilor neamului românesc trebuie să ne inspire pe toți, să ne apropie mai mult de valorile pe care este clădită România modernă: unitate, democrație, prosperitate și solidaritate”, a menționat Klaus Iohannis.

El a amintit și de personalul medical care și-a pierdut viața în această pandemia de COVID-19.

„Avem datoria de a menține vie memoria Eroilor Neamului și de a arăta că am înțeles sensul luptei și jertfei lor supreme. Recunoștință veșnică eroilor noștri! Dumnezeu să îi odihnească în pace”, a încheiat Klaus Iohannis.

În cadrul ceremoniei, pe lângă momentul religios „Ecleziastul” și recitarea poemului „Nu-l uitați”, de Nichita Stănescu, veterani de război, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, precum și reprezentanți ai conducerii MApN au rostit nume ale eroilor români, iar în semn de respect și prețuire, aeronave ale Forțelor Aeriene Române au survolat Parcul Carol I din sectorul 4 al Capitalei.

La ceremonie au participat, printre alții, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, premierul Florin Cîțu și ministrul Apărării Naționale (MApN), Nicolae Ciucă, alături de vicepremierul Dan Barna și Primarul Capitalei, Nicușor Dan.

De altfel, Ministerul Apărării Naționale (MApN) a desfășurat joi, 10 iunie, în marile garnizoane din țară, precum și la mausoleele eroilor și la cimitirele și parcelele de onoare, ceremonii militare și religioase dedicate Zilei Eroilor, în cadrul cărora au fost rostite simbolic nume ale eroilor poporului român căzuți la datorie în războaiele purtate de Armata României ori în misiuni executate în teatrele de operații.

Printre locațiile importante unde au fost organizate astfel de ceremonii se numără: Monumentul Centenarului Independenței de la Calafat (în memoria eroilor căzuți în Războiul de Independență), Mausoleele de la Mărăști, Mărășești și Oituz – în județul Vrancea și de la Comana, județul Giurgiu (dedicate eroilor din Primul Război Mondial), Monumentele Ostașului Român de la Carei și de la Satu Mare – jud. Satu Mare, Monumentele Eroilor de la Păuliș – jud. Arad și de la Oarba de Mureș – jud. Mureș (care comemorează jertfa ostașilor căzuți în Al Doilea Război Mondial).

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here