Gripa, o problema mai mare decât COVID-19 la iarnă. Avertismentul specialiștilor britanici

0
111

Un expert în domeniul vaccinării din Marea Britanie susține că prevalența scăzută a gripei în rândul populației, în ultimele luni, ar putea duce la scăderea imunității de masă, ceea ce înseamnă că mai mulți oameni s-ar putea îmbolnăvi în această iarnă.

Profesorul Anthony Harnden, vicepreședintele Comitetului mixt pentru vaccinare și imunizare, a declarat că în această toamnă se efectuează cercetări pentru a vedea dacă vaccinurile antigripale ar putea fi administrate împreună cu cele împotriva coronavirusului, relatează The Guardian.

„Voi sublinia că, de fapt, gripa ar putea fi o problemă mai mare în această iarnă decât COVID. Am avut o prevalență foarte, foarte scăzută a gripei în ultimii câțiva ani, practic nulă în timpul lockdownului, și știm că, atunci când gripa circulă puțin, imunitatea scade în rândul populației. Deci, gripa poate fi foarte, foarte importantă în această iarnă”, a declarat specialistul.

Va trebui să trăim cu virusul COVID pentru mult timp”

Chris Hopson, directorul executiv al NHS Providers, și Martin Marshall, președintele Colegiului Regal al Medicilor de familie.

„Va trebui să trăim cu virusul COVID pentru mult timp, elaborând o serie de măsuri protecție pe termen lung, așa cum am făcut cu gripa. Pentru acest lucru este nevoie de o abordare durabilă a vaccinării anti-COVID. O abordare care le permite medicilor de familie și trusturilor pe care le reprezentăm să continue vaccinarea în timp se confruntă cu celelalte presiuni”, au transmis Chris Hopson, directorul executiv al furnizorilor sistemului de sănătate din Marea Britanie.

Declarațiile acestora au stârnit îngrijorări și semne de întrebare referitoare la:

  • cât durează imunitatea dată de vaccinurile anti-COVID-19;
  • dacă este necesară vaccinarea tip rapel;
  • dacă se pot administra alte vaccinuri decât cele inițiale;
  • cum ar urma să fie folosite vaccinurile anti-COVID-19 realizate împotriva unor variante specifice;
  • dacă campaniile de vaccinare împotriva gripei și COVID pot fi combinate în siguranță.

„Nu vom putea începe nicio campanie de rapel sau de vaccinare până când nu vom primi răspuns la aceste întrebări. Știința va ajuta la determinarea schemei – cine primește, ce și când. Dar, odată ce campania antigripală va începe în septembrie, deciziile vor trebui luate în curând”, au adăugat Hopson și Marshall.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here