Creșterea economică este de 7% și asta înseamnă că s-a investit mai mult

0
452

Co-preşedintele USR PLUS, Dacian Cioloş, a declarat, marţi seară la Digi24, că la rectificarea bugetară se vor realoca fonduri suplimentare pentru ministerele care au o nevoie reală, întrucât accentul se pune pe investițiile care pot genera profit. Totodată el a anunțat că România va avea o creștere economică mai mare cu circa 7%  decât ce a fost prognozată inițial, fapt ce se datorează investițiilor care au fost mai mari în acest an.

„E un draft, e o propunere a premierului care e și ministrul transporturilor pe care o să o discutăm în perioada următoare, vom vedea ce ajustări mai trebuiesc făcute, avem și noi o discuție cu colegii noștri miniștrii, să vedem cum stau atât cu execuția bugetară cât și cu nevoile pentru perioada următoare. Înainte de a discuta situație pe ministere în perioada următoare, aș vrea să fac remarcă asta că e o rectificare bugetară pozitivă, ceea ce este un lucru bun, asta înseamnă că sunt bani la buget mai mulți decât am estimat că o să fie la începutul anului, creșterea economică a fost mai mare decât am estimat, inclusiv Guvernul, care a estimat o creștere la 4% și cred că suntem acum la 7%, deci și colectarea a mers mai bine”, a declarat Dacian Cioloș.

Cioloș a precizat că execuția bugetară a crescut față de aceeași perioada a anului trecut cu 11%, totodată investițiile au generat o creștere economică care este prognozată la circa 7%.

„Execuția bugetară pe partea de investiții este mai mare decât în perioada similară a anului trecut care este cu 11%. Creșterea economică este de 7% și asta înseamnă că s-a investit mai mult decât anul trecut și asta înseamnă un lucru bun”, a subliniat Cioloș.

Co președintele USR PLUS a afirmat că Ministerul Transporturilor a solicitat mai mulți bani pentru investiții, iar aceste fonduri vor putea fi alocate de la instituțiile care nu au reușit să cheltuiască sumele alocate inițial.

„Un minister, care de obicei la rectificare bugetară trebuia să dea bani alor ministere pentru că nu îi cheltuise, anul acesta nu numai că nu da banii înapoi, dar are nevoie de bani în plus, dincolo de proiectele de investiții pe care le are sunt mai multe alte programe sau companii care au nevoie de bani.

Eu cred că ar trebui să ne bucure că se cheltuie bani la un minister, precum Ministerul Transporturilor, pentru că știm și vedem de la o săptămâna la altă, nevoile nu doar pe partea de investiții în infrastructură rutieră, dar vedem și pe partea de cai ferate știm ce nevoie e”, a mai spus Ciolos, marți seara la Digi24.

Întrebat care e situația tăierilor băniilor pentru Senat, Ministerul Muncii și Curtea de Conturi, Cioloș a precizat că este mai important să fie alocate fonduri către ministerele care prin investiții pot să și producă bani.

„Senat, Curtea de Conturi sunt structuri administrative, important este să avem bani acolo unde pot să și producă. La ministerul Muncii nu știu detalii, dar cu siguranță premierul o să ne explice, acolo cu siguranță sunt sume mai mari de care nu e nevoie pentru perioada următoare. Trebuie să orientăm bani spre ministerele care pot să cheltuie bani pentru investiții”, a menționat co-preşedintele USR PLUS.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here