Tot ceea ce trebuie sa stii despre auditul financiar

0
354

Auditul financiar este o analiza atenta a performantelor financiare ale unei companii si a concordantei dintre datele contabile si conturile acesteia. Desi in anumite situatii este obligatorie, aceasta analiza se poate dovedi extrem de utila la majoritatea companiilor unde exista riscuri de fraude, erori sau pierderi financiare nejustificate.

Cand este obligatoriu auditul financiar?

Legislatia din Romania stabileste ca auditul financiar este obligatoriu pentru societatile care bifeaza doua dintre urmatoarele criterii, in doi ani consecutivi: au active financiare de peste 3.650.000 de euro, au o cifra de afaceri de peste 7.300.000 de euro si au mai mult de 50 de angajati.

Care este scopul auditului financiar?

Principalul scop al auditului financiar este acela de a stabili daca informatiile si datele examinate in cadrul companiei sunt in concordanta cu cerintele legale si cu datele contractuale prestabilita cu diversii colaboratori si beneficiari.

In urma auditului pot fi descoperite erori si nereguli din cadrul companiei, care pot fi corectate.

Cate tipuri de audit financiar exista?

In functie de obiectivele urmarite pot fi descoperite doua tipuri de audit financiar:

  1. Audit intern

Este realizat in cadrul societatii sau este realizat de catre un auditor competent din afara societatii. Acest audit este solicitat in cadrul companiilor pentru a se descoperi daca se respecta toate normele si regulamentele interne. O companie care alege sa apeleze ocazional la audit intern poate preveni o multime de situatii neplacute si elimina riscul unor pierderi financiare.

2. Audit financiar extern

Este de doua tipuri: audit statutar si audit contractual.

Auditul statutar reprezinta analiza tuturor situatiilor financiare anuale, asa cum prevad reglementarile nationale. Acest tip de audit este realizat de un auditor ales de Adunarea Generala a Actionarilor.

Auditul contractual. Este realizat de catre un auditor financiar din exterior, pe baza unui contract intre acesta si societatea audiata. In general, auditul contractual este realizat atunci cand societatea nu are un auditor statutar sau atunci cand se doreste o opinie din exterior. Auditul contractual poate fi solicitat si de terti, cum ar fi partenerii de afaceri, societatile de leasing sau bancile cu care colaboreaza compania.

Care sunt pasii urmati de un auditor, in momentul in care incepe auditul?

  1. Contractarea serviciilor si examinarea independentei auditorului si a lipsei incompatibilitatilor;
  2. Planificarea auditului pe baza informatiilor despre entitatea analizata;
  3. Evaluarea controlului intern si redactarea raportului de analiza;
  4. Controlul situatiei contabile si a conturilor;
  5. Examinarea situatiilor financiare;
  6. Analiza evenimentelor si actiunilor urmate in urma exercitiului;
  7. Realizarea diverselor misiuni auxiliare;
  8. Raportarea finala.

Avantajele auditului financiar pot fi majore pentru orice companie. Tocmai de aceea, angajarea unui auditor trebuie sa fie mereu o optiune. Pentru servicii de audit financiar de cea mai buna calitate, poti apela intotdeauna la https://globalaudit.ro/, o companie cu experienta vasta in domeniu si cu o echipa de auditori profesionisti.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here