Reședința domnitorului Vlad Țepeș va primi 3 milioane de euro de la UE

0
114

Este tot un proiect pe fonduri europene, tot pe Axa 5 sub Axa 1. Sunt 3 milioane de euro bani europeni și aproape 9 milioane de euro finanțare din partea Consiliului Județean Argeș, contribuția CJ Argeș pentru a consolida și restaura cetatea lui Vlad Țepeș.

Este, de asemenea, un monument istoric clasa A, sunt lucrări deosebite, lucrări de complexitate, având în vedere și poziționarea cetății, organizarea de șantier va impune foarte mult de lucru.

Avem un câștigător, un operator economic care trebuie în aproximativ doi ani să ne aducă această bijuterie arhitectonică și acest monument de interes național, să-l aducă la starea inițială, să-l consolideze și să putem după aceea să-l aducem din nou publicului larg, spre vizitare”, a spus Cornel Popescu, directorul Muzeului Județean Argeș, responsabil cu proiectul de restaurare.

Lucrările de restaurare ar trebui să înceapă peste câteva luni

La acest moment la care discutăm, operatorul economic a semnat contractul, a constituit garanția de bună execuție și este în faza de proiectare, pentru că a fost scos la pachet proiectare plus execuție. În termen de 3 luni se face proiectarea, trebuie să realizeze proiectul tehnic, să obțină după aceea toate avizele necesare, având în vedere că este și monument istoric, și bineînțeles după aceea să treacă la organizarea de șantier și la lucrările propriu-zise. Probabil că din primăvară vor începe lucrările, aici trebuie să ținem cont și de condițiile meteo, pentru că dacă avem o iarnă grea nu se pot executa lucrări”, a mai spus Cornel Popescu.

Scară cu 1.480 de trepte

Avem o scară, sunt 1.480 de trepte, este realizată în anii 70 de către armata română și pe acea scară se face accesul dintotdeauna până în prezent la cetate. Am avut și probleme în trecut, așa cum bine știți, cu urșii, avem un sistem de împrejmuire, un gard electric care ne protejează acum, și astfel cetatea este deschisă aproape tot timpul anului, mai puțin în momentele în care ninge, pentru că atunci, sigur, nu se mai poate urca”, a mai afirmat directorul muzeului.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here