Vladimir Putin, sfat pentru statele care vor să primească migranți afgani. „Este important să fie împiedicată infiltarea de combatanţi deghizaţi în refugiaţi”

0
126

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a recomandat, în cursul zilei de duminică, limitarea afluxului de refugiați din Afganistan, inclusiv către statele occidentale.

Acesta spune că printre eventualii refugiați s-ar putea ascunde „combatanți deghizați”, în contextul în care talibanii au preluat puterea în Afganistan, informează Agerpres, care citează AFP și TASS.

„Partenerii noştri occidentali cer cu insistenţă primirea de refugiaţi în ţările din Asia Centrală, până când aceştia vor obţine viza pentru SUA sau pentru alte ţări. Însă cine ar putea fi ascuns printre aceşti refugiaţi, cum se poate şti?”, a spus Putin în timpul unei reuniuni cu oficiali din cadrul partidului aflat la putere, Rusia Unită.

Totodată, Vladimir Putin a susținut că „sute, chiar sute de mii sau poate milioane” de persoane ar putea dori să fugă din Afganistan.

Vladimir Putin: Rusia nu vrea astfel de elemente din Afganistan

Președintele rus a atras atenția că mai multe foste republici sovietice din Asia Centrală au graniță atât cu Rusia, cât și cu Afganistanul și a atras atenția că, astfel, „combatanți deghizați în refugiați” ar putea ajunge în țara sa.

Rusia „nu vrea aceste aceste elemente provenind din Afganistan sau din alte ţări”, a insistat preşedintele rus, amintind că ţara sa a luptat în Caucaz împotriva unei gherile jihadiste vreme de mai mulţi ani.

Afganistanul va face luni obiectul unor discuţii în cadrul summitului online al Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), o alianţă militară ce reuneşte mai multe foste republici sovietice, condusă de Rusia.

Vineri, Vladimir Putin a subliniat deja că „este important să fie împiedicată infiltarea de terorişti pe teritoriile ţărilor vecine” Afganistanului, „inclusiv a celor care se dau drept refugiaţi”.

alibanii au intrat duminica trecută în capitala afgană Kabul, a anunțat un reprezentant al Ministerului afgan de Interne, iar SUA au început evacuarea diplomaților săi din ambasadă cu elicopterele. Potrivit oficialului din Ministerul de Interne, talibanii au venit în capitală „din toate părțile”.

Între timp, mii de afgani au format cozi uriașe în fața sucursalelor bancare din Kabul și în fața ambasadelor statelor occidentale, pentru a-și retrage economiile și pentru a solicita vize, iar mii de oameni încearcă să ajungă cu mașinile la aeroport, pentru a putea pleca din țară.

Talibanii au declarat că războiul din Afganistan s-a încheiat, la scurt timp după ce au preluat controlul asupra palatului prezidențial din Kabul.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here