Proiectul „Anghel Saligny” intră în ședința de guvern de vineri

0
376

Lucian Bode, ministrul interimar al Justiției, a anunțat că a avizat proiectul de OUG privind planul național de investiții „Anghel Saligny”. Proiectul va intra în ședința de guvern programată pentru vineri, la ora 16.

Ministrul interimar al Justiției, Lucian Bode, a precizat că Ministerul Transporturilor nu a avizat proiectul, dar se consideră că este aviz tacit

„Ministerul Justiției este ultimul avizator pe toate proiectele de acte normative, nu doar pe proiectul de ordonanță de urgență pentru aprobarea planului național de investiții «Anghel Saligny». Ministerul Justiției se pronunță pe legalitatea acestui proiect și tuturor proiectelor de act normativ, nu pe oportunitate. Nu mai reiau ce înseamnă oportunitate că înțelege toată lumea. Observațiile avute în vedere de către direcția de specialitate sunt menținute și au fost transmise către Ministerul Dezvoltării, către inițiator. Aseară am văzut documentul, am văzut proiectul în original, subliniez că am văzut și această discuție, cu siguranță astăzi intrăm în ședința de guvern cu acest proiect. Ministerul Dezvoltării, inițiatorul, are două variante – integrează observațiile Ministerului Justiției sau răspunde cu argumente de ce nu le preia”, a declarat ministrul.

El explică că Ministerul Dezvoltării are două posibilități – integrează observațiile sau justifică de ce nu le preia.

„Avizul este pozitiv cu observații. Ministerul Justiției ia în analiză un proiect doar în momentul în care are toate observațiile, toate avizele. În consecință, avizul de la Ministerul Transporturilor trebuia să vină într-un termen legal. El nu a venit în termenul legal și atunci se consideră avizare tacită. Nu s-a întâmplat nici prima, nici ultima dată.

Avem toate condițiile legale îndeplinite ca în ședința de guvern de azi, de la ora 16:00, Guvernul să dezbată acest proiect de OUG”, spune ministrul interimar al Justiției, conform Mediafax.

Ministrul Bode spune că observațiile făcute de direcția de specialitate sunt aceleași.

„Nu am modificat chestiuni fundamentale, ci de interpretare. Deci documentul pregătit de către Stelian Ion cu echipa domniei sale a plecat spre Ministerul Dezvoltării aproape în aceeași formă, doar chestiui de nuanță. Vorbim de observații tehnice, pe procedură, de constituționalitate”, conchide Bode.

Propunerea de introducere a proiectului a stârnit tensiuni în Coaliția de guvernare – pe motiv că proiectul nu ar fi avut toate avizele necesare – care au ajuns inclusiv la avertismente din partea copreședintelui  USR PLUS Dacian Cioloș care a declarat că miniștrii formațiunii sale politice se vor retrage din Guvern  dacă nu sunt  respectate solicitările privind desființarea Secției speciale de investigare a magistraților și negocierea noului program de dezvolatare.

Programul „Anghel Saligny”, considerat o continuare a programelor PNDL 1 și 2, prevede alocarea către zona rurală a 50 de miliarde de lei, lucru considerat de USR PLUS ca nefiind o prioritate pentru politica guvernamentală.

USR PLUS a contestat de la bun început programul, despre care a spus că este o continuare a programului PNDL. Aceștia au cerut mai multe amendamente și au condiționat susținerea proiectului de un acord în coaliție pentru desființarea secției speciale.

Liderii PNL se reunesc, vineri, de la ora 12.00, pentru a stabili cum se vor poziționa în criza politică, care a izbucnit miercuri.

După ședința PNL, la ora 16.00 urmează ședința de foc a Guvernului, fără USR PLUS, care a decis să absenteze.

De la ora 18.00, liderii Coaliției se vor întâlni pentru a stabili viitorul guvernării. Liderii USR PLUS au anunțat că, dacă premierul Cîțu nu pleacă din fruntea Executivului, vor depune moțiunea de cenzură luni la prima oră.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here