Ministrul interimar al Sănătății, precizări privind disponibilitatea medicamentului Tocilizumab, folosit pentru forme grave de COVID-19

0
223

Ministerul Sănătății a pus la dispoziție lista completă a stocurilor de Tocilizumab – folosit în tratarea formelor grave de COVID-19 – comandate și distribuite către spitale în contextul în care ministrul interimar, Cseke Attila, a vrut să facă precizări pentru a infirma „poveștile din sistem” privind disponibilitatea acestui medicament în spitale.

Ministerul Sănătății a transmis, miercuri, lista cu medicamentele comandate de spitale până în data de 21 septembrie, conform metodologiei valabile de 31 august, deci înainte de schimbarea conducerii instituției, prin demisia Ioanei Mihăilă, respectiv numirea ministrului interimar Cseke Attila.

Potrivit instituției, Ministerul Sănătății a asigurat aprovizionarea spitalelor cu medicamentul Tocilizumabum prin 2 modalități, respectiv între august 2020 și iunie 2021, prin repartiție gratuită către spitale, iar din 31 august 2021, conform Adresei nr. IM8033/31.08.2021-prin repartiția unei cote de doze pe care spitalele au putut să o achiziționeze direct de la producător.

„În perioada anterioară mandatului pe care l-am început eu, ca interimar, s-a luat decizia ca un stoc de 6.064 de flacoane de Tocilizumab să fie accesibile spitalelor care au avut în tratament pacienţi COVID-19 cu forme severe. Spitalele puteau cumpăra direct acest medicament de la producător. Până la data de 21 septembrie 20201, au fost achiziționate 4.323 flacoane din cele peste 6000. Este posibilă relocarea medicamentelor acolo unde este necesar”, a declarat ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila.

Conform listei atașate de MS, până la data de 21 septembrie se livraseră 4.811 de flacoane din stocul total de 6.064 propus spre alocare de MS către 80 de unități santare, dintre care nu toate au comandat. Rezultă astfel o cantitate disponilbilă de 1.253 de flacoane.

Precizările vin după ce, marți, ministrul  a fost întrebat, la Antena 3, despre disponibilitatea tratamentului în spitale. „”Legat de Tocilizumab, care se administrează numai în spitale şi cu privire la care am preluat o anumită abordare legată de aprovizionare, dar pe care categoric nu l-am întrerupt, pentru că procedurile începute trebuie continuate şi aici, mâine, o să fac şi publică lista, pentru că aud multe poveşti prin sistem, poveşti care nu sunt adevărate, trebuie prezentate. Mă refer la situaţia în care în unele spitale se spune că Ministerul Sănătăţii nu dă acest medicament”, spunea ministrul la Antena 3, citat de Agerpres.

O nouă metodologie în lucru

Ministrul interimar al Sănătății a explicat că, în prezent, există stocuri pentru tratarea bolnavilor cu forme severe de boală și că a solicitat o nouă metodologie de repartizare a acestui medicament, astfel încât să fie scurtată calea prin care acest tratament să ajungă la pacient.

Mai mult, se arată în comunicatulMS, conform legislației în vigoare, în cadrul unităților sanitare cu paturi nu trebuie să existe o presiune financiară, deoarece se decontează toate cheltuielile suplimentare pentru asigurarea tratamentului pacienților cu COVID-19 în perioada stării de alertă.

Conform documentului citat, la ora actuală, Ministerul Sănătăţii a încheiat un acord-cadru pentru achiziția de Tocilizumabum. În perioada imediat următoare, în urma semnării contractelor subsecvente, vor fi furnizate, gratuit, un număr de 2.000 flacoane de Tocilizumab de 400 mg/fl și 6.436 flacoane de 80 mg/fl spitalelor care tratează pacienți cu forme severe de boală.

Grupul de Comunicare strategică a anunțat, mați, 6.789 noi cazuri COVID-19. pentru ultimele 24 de ore, bilanțul total al infectărior ajungând în România la 1.158.841 de cazuri. În ultima zi anterioară au fost înregistrate 129 de decese, în timp ce 990 de pacienți sunt internați la ATI. Până marți, 35.721 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

Lista MS – 2021.09.21 Situatii comenzi livrari

MS 2021.09.21 Situatii Comenzi Livrari by Gandul.info on Scribd

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here