Încă 12 români cu COVID-19, în stare critică, sunt transferați în Ungaria pentru tratament

0
93

Ministerul Sănătății a anunțat, vineri, că 12 pacienți infectați cu SARS-Cov-2, aflați în stare critică, vor fi transferați în cursul zilei unități sanitare din Ungaria. Acesta este cel de-al doilea transport, conform înțelegerii cu responsabilii din țara vecină.

Dintre cei 12 pacienți care vor fi tratați în Ungaria, cinci pacienți intubați vor fi transferați în centrul universitar din Debrecen și șapte pacienți (2 intubați și 5 cu necesar de oxigen) care vor fi transferați în centrul universitar din Szeged.

„Toți pacienții se află în stare stabilă, sunt transportabili și sunt internați în unitățile de primiri urgențe ale unor spitale din București și din țară”, a anunțat, vineri, Ministerul Sănătății.

Bolnavii din București sunt transferați fie pe cale terestră, fie aeriană

România a început săptămâna trecută discuțiile cu autoritățile din Ungaria în vederea transferării mai multor pacienți COVID-19 grav în țara vecină pentru tratament, iar joi, 14 octombrie 2021, primii 10 bolnavi urmau să fie transferați în spitale de peste graniță.

Este vorba despre 10 pacienți, 8 dintre aceștia au fost internați în UPU din unități sanitare din București și 2 din Timișoara, aflați în stare stabilă, dintre care cinci urmau să ajungă în centrul universitar Szeged, iar ceilalți cinci, în centrul universitar Debrecen.

Din nefericire, o pacientă de 66 de ani care urma să fie transferată de la Timişoara la Szeged a murit joi seara. Ambulanţa a fost întoarsă din drum chiar de la ieşirea din Timişoara, întrucât starea pacientei s-a înrăutăţit brusc.

„Mulțumim vecinilor noștri pentru colaborare și sprijin. Este un gest absolut firesc, de solidaritate europeană, de care trebuie să ne bucurăm. Și noi, la rândul nostru am acordat sprijin altor state atunci când am avut posibilitatea. În Ungaria vom transfera 50 de pacienți aflați în stare gravă, în mai multe etape, în centrele universitare din Szeged și Debrecen”, a declarat joi Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății.

Potrivit MS, transferul pacienților din zona de graniță se realizează pe cale terestră, iar transferul pacienților din București se efectuează atât pe cale terestră, cât și pe cale aeriană. Pacienții vor fi monitorizați pe tot parcursul drumului de echipe medicale complexe.

În unitățile din cele două centre universitare a fost trimis și personal din România pentru a asigura sprijinul necesar acestor operațiuni, a anunțat MS.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here