Marcel Ciolacu, înaintea întâlnirii cu Florin Cîțu: „Chiar suntem optimiști”

0
85

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, se declară optimist că ar putea ajunge la o soluție politică în urma discuțiilor cu liderul Partidului Național Liberal, Florin Cîțu, după flexibilizarea mandatului pentru formarea unui nou Guvern. Liberalii vor, totuși, un Guvern majoritar, dar în jurul PNL și cu premier liberal, dorință recunoscută de primii parteneri de discuție, de la USR, în timp ce liderul social-democrat spune că va cere mandat colegilor pentru a merge la consultări cu propunere de prim ministru.

Liderii PNL și PSD discută, joi, pentru găsirea unei majorități, după ce senatorul liberal Nicolae Ciucă și-a depus mandatul, a doua încercare de la momentul în care Guvernul Florin Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură, acum aproape o lună, în 5 octombrie, iar în 20 octombrie, Dacian Cioloș, primul premier desemnat de Klaus Iohannis, a eșuat în atragerea voturilor necesare pentru învestire.

Florin Cîțu s-a întâlnit, miercuri, cu președintele USR, Dacian Cioloș, iar ambii au declarat că discuțiile pe principii au fost bune și sunt șanse mari pentru refacerea Coaliției.

„E o primă întâlnire, o să mergem cu programul de guvernare, o să mergem cu măsurile pe care considerăm noi că trebuiesc să fie luate urgent și chiar suntem optimiști că trebuie să venim cu o soluție. Și românii noi considerăm că s-au săturat de clasa politică fără să aibă nicio soluție până în acest moment”, a declarat Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă, în cadrul discuțiilor, reprezentanții PSD vor susține ideea desemnării unui premier social-democrat, Marcel Ciolacu a declarat: „Noi vom merge cu propunere de premier la Cotroceni, așa este constituțional”.

În ceea ce privește evoluția discuțiilor, în contextul în care, potrivit jurnaliștilor, Klaus Iohannis le-ar fi spus liberalilor să nu renunțe la funcția de premier, Marcel Ciolacu a spus că nu cunoaște detalii, iar „cu funcția de premier mergi la consultări, la Cotroceni”.

„Nu am avut discuții despre nicio funcție, ci pe măsurile urgente care trebuiesc luate”, a spus liderul PSD despre consultările din partid.

„Și eu, și domnul președinte suntem obligați să respectăm Constituția”

Întrebat despre ce va face dacă președintele Klaus Iohannis va desemna un premier din partea PNL, Marcel Ciolacu a spus: „Sunt ferm convins că și eu, și domnul Iohannis vom respecta Constituția României”.

La întrebarea privind eventuale intrare la guvernare fără premier de la PSD, Marcel Ciolacu a reluat răspunsul: „Vom merge cu propunere de prim ministru”.

„Și eu, și domnul președinte suntem obligați să respectăm Constituția”, a spus Marcel Ciolacu la întrebarea privind obligația președintelui de a desemna un premier din partea PSD.

Întrebat dacă PSD ar putea să facă o coaliție cu PNL fără ca PSD să dea premierul, Marcel Ciolacu a spus: „Cred că de-asta aveam consultări”.

Pentru a fi învestit, un nou Guvern trebuie să obșină majoritatea voturilor în plenul reunit, respectiv cel puțin 234 de voturi.

De precizat că Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, a explicat, argumentând printr-o decizie a CCR, că șeful statului ar încălca legea fundamentală dacă l-ar propune pe Florin Cîțu drept candidat pentru funcția de prim-ministru, în condițiile în care Guvernul pe care îl conduce a fost demis prin moțiune de cenzură.

Fostul președinte al Curții Constituționale a făcut referire la decizia CCR din februarie 2020, când a constatat că există un conflict de natură constituțională între Parlament și șeful statului, constând în facptul că președintele l-a desemnat pe Ludovic Orban candidat la funcția de premier imediat ce Cabinetul său fusese demis prin moțiune de cenzură.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here