Florin Cîțu, înainte de noi negocieri cu PSD, UDMR și minorități: Nu ajungem la premier dacă nu avem program de guvernare

0
150

Președintele Partidului Național Liberal (PNL) a declarat marți, înaintea întâlnirii cu reprezentanții Partidului Social Democrat (PSD), ai Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) și ai minorităților naționale, că formațiunile trebuie să ajungă în primul rând la un acord privind programul de guveranre înainte de a decide varianta de premie, care, mai mult, trebuie validată de forurile de conducere ale partidelor.

Președintele PNL, Florin Cîțu, a spus, înaintea unei noi runde de negocieri pentru formarea guvernului, că nu are sens să se meargă mai departe dacă partidele nu se înțeleg pe programul de guvernare.

„Avem doar o decizie de a forma un guvern în jurul Partidului Național Liberal”

Potrivit liderului PNL, mandatul pe care l-a primit este de o majoritate în jurul Partidului Național Liberal și „orice altă modificare” trebuie votată în forurile PNL.

„În primul rând, haideți să ne înțelegem pe programul de guvernare. Nu are niciun sens să mergem mai departe dacă nu ne înțelegem pe programul de guvernare. După aceea putem să mergem mai departe”, a spus Florin Cîțu.

„Nu ajungem la premier dacă nu avem program de guvernare”, a spus el, la întrebările privind variantele de premier. Întrebat dacă eventualitatea ca PSD să dea premierul, Florin Cîțu spus: „Mandatul pe care îl avem acum este foarte clar și nu s-a schimbat”.

Întrebat dacă a spus că este dispus să cedeze funcția de premier ca să primească Ministerul Finanțelor și portofoliul de vicepremier, liderul liberal a spus: „Nu, nu au nicio legătură”.

În ce-l privește pe Nicolae Ciucă, Cîțu a precizat că acesta avea vot pentru un guvern minoritar PNL – UDMR. Senatorul PNL și-a depus mandatul, iar șeful statului a anunțat că nu mai primește propuneri de guvern minoritar, așteaptă ca partidele să discute pentru formarea unei majorități înainte de a convoca consultări formale.

„În acest moment avem doar o decizie de a forma un guvern în jurul Partidului Național Liberal”.

Florin Cîțu s-a oprit din declarațiile de presă și a plecat în momentul în care copreședintele AUR, George Simion, a apărut lângă el.

Structura mandatelor

Guvernul Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură în 5 octombrie, iar primele două tentative de instalare a unui nou Executiv cu puteri depline au eșuat.

Pentru a fi învestit, propunerea de Cabinet trebuie să primească 234 de voturi. Dacă negocierile politice sunt de succes și toți aleșii formațiunilor votează pentru acest Guvern, ar fi în total 321 de voturi (PSD, PNL, UDMR, minorități).

Grupuri parlamentare, conform listelor oficiale publicate pe site-urile celor două Camere:

Camera Deputaților:

PSD – 110 membri

PNL – 79 membri

USR – 55 membri

AUR – 30 membri

UDMR – 20 membri

Minorități – 18 membri

Neafiliaţi – 18 membri

Senat:

PSD – 47 membri

PNL – 38 membri

USR – 25 membri

AUR – 13 membri

UDMR – 9 membri

Neafiliaţi – 4 membri

Total formațiuni

PSD – 110+47=157

PNL – 79+38 = 117

USR – 55+25 = 80

AUR – 30+13 = 43

UDMR – 20+9-=29

Minorități – 18

Neafiliați – 18+4 = 22

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here