Marcel Ciolacu: Astăzi, mai mult ca sigur, că se va finaliza acest program de guvernare pe toate capitolele. PSD decide propria propunere de premier

0
73

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, că, mai mult ca sigur, proiectul de progamul de guvernare va fi finalizat miercuri, împreună cu partenerii de negocieri, și social-democrații se întâlnesc azi în Consiliul Politic Național pentru a vota propunerea de premier care va prelua mandatul în prima parte a rotației șefilor din Executiv, scenariu agreat cu cei de la PNL. Liderul social-democrat spune că o eventuală coaliție va fi funcțională dacă se respectă voința românilor exprimată la alegerile generale, câștigate de PSD.

 „Cred că deja ar trebui să ne grăbim să finalizăm aceste discuții în ceea ce privește primul ministru. Mi-aș dori un program de guvernare clar cu prioritățile și urgențele românilor din acest moment, ținând cont că va veni iarna și să ne pregătim pentru valul 5 și pe urmă un program de guvernare pe termen mediu până în 2024”, a spus Marcel Ciolacu.

„Vom găsi o cale să nu iasă nimeni păcălit”

„Astăzi mai mult ca sigur că se va finaliza acest program de guvernare pe toate capitolele, şi social, şi Justiţie. Mai mult ca sigur PSD va face astăzi un Consiliu Politic Naţional, unde va decide cine va fi prim-ministrul desemnat, aşa cum am şi spus că o să o facem, dar cel mai important este să nu construim ceva neţinând cont de absolut nimic, numai de interese personale. Trebuie să ţinem cont în primul rând de voinţa românilor. Vă reamintesc că PSD a câştigat alegerile generale. Dacă vom construi ceva normal şi vom ţine cont în primul rând de voinţa românilor, sunt ferm convins că va fi o coaliţie funcţională şi vom avea un guvern al României eficient”, a spus Ciolacu, la sediul central al PSD.

Astfel, el a spus că, „din moment ce PSD a câştigat alegerile generale, este normal să solicite ca primul premier din rotaţie să fie la social-democraţilor”. În consecință, conducerea partidului va veni cu o propunere de premier. „Vom găsi o cale să nu iasă nimeni păcălit”, a spus Marcel Ciolacu referitor la negocieri.

Președintele PSD a spus că Florin Cîțu nu poate veni acum premier, după ce a fost demis. Conducerea PNL a decis, marți seara, că propunerea partidului de prim ministru este liderul liberal.

Consiliul Politic Național al Partidului Social Democrat se reunește miercuri, 17 noiembrie 2021, de la ora 13.00, la sediul central al PSD.

Pentru a fi învestit, propunerea de Cabinet trebuie să primească 234 de voturi în plenul reunit al Parlamentului, același care a demis Guvernul Cîțu, în 5 octombrie. Dacă negocierile politice sunt de succes și toți aleșii formațiunilor votează pentru acest Guvern, ar fi în total 321 de voturi (PSD, PNL, UDMR, minorități).

Dacă se ajunge la vot și și această propunere cade, președintele poate, dar nu e obligat, să dizolve Parlamentul și să declanșeze alegeri anticipate.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here