Titus Brandsma, preotul ucis în lagărul nazist Dachau va fi canonizat de papa Francisc

0
279

Titus Brandsma, un preot, academician și jurnalist olandez care a fost ucis în lagărul de concentrare de la Dachau în 1942 pentru că a predicat împotriva naziștilor va fi canonizat de papa Francisc, a anunțat joi Vaticannews.va.

Titus Brandsma născut în 1881, a fost un teolog, jurnalist și scriitor olandez care s-a opus cu tărie și s-a pronunțat împotriva legilor antievreiești pe care naziștii le adoptau în Germania înainte de cel de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, a fost hirotonit preot carmelit.

A fost arestat în 1942  când Germania a invadat Olanda și i s-a spus că i se va permite să ducă o viață liniștită într-o mănăstire dacă va anunța că ziarele catolice ar trebui să publice propaganda nazistă.

Preotul a refuzat și a murit la 62 de ani, din cauza greutăților și a foametei în lagărul de concentrare de la Dachau, la 26 iulie 1942.

Papa Sfântul Ioan Paul al II-lea l-a declarat pe Titus Fericit în 1985, spunând că acesta „a răspuns la ură cu iubire”.

Mai mulți catolici care au fost uciși în lagăre de exterminare naziste au fost declarați sfinți de-a lungul timpului, printre aceștia numărându-se preotul polonez Maximilian Kolbe și sora Edith Stein, o călugăriță care s-a convertit de la iudaism.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here