„Un eventual război în Ucraina ar fi o nebunie”

0
450

Papa Francisc a spus miercuri că un eventual război în Ucraina ar fi „o nebunie” și s-a declarat încrezător că tensiunile dintre Moscova și Kiev vor putea să fie depășite prin dialog.

Declarația a fost făcută în cadrul audienței generale de miercuri, când Papa Francisc le-a mulțumit celor care au participat la ziua internațională de rugăciune pentru pace în Ucraina, pe 26 ianuarie, informează Agerpres.

„Să continuăm să ne rugăm la Dumnezeul păcii pentru ca tensiunile şi ameninţările de război să poată fi depăşite prin dialog serios şi ca discuţiile în formatul Normandia să poată contribui la acest scop. Şi să nu uităm. Războiul este nebunie”, a spus Suveranul Pontif, făcând referire la negocierile în care sunt implicate Rusia, Ucraina, Germania.

Deși a trimis trupe la granița cu Ucraina, Rusia neagă acuzațiile aduse de statele occidentale, potrivit cărora ar plănui să atace această țară.

Papa Francisc, invitat în Ucraina

Agerpres notează că, deși majoritatea ucrainenilor sunt creștini ortodocși, în țară se află și o ramură a Bisericii Catolice, greco-catolicii, care practică un rit similar cu cel ortodox, dar recunoaște primatul papal.

Marți, conducătorul Bisericii Greco-Catolice din Ucraina, arhiepiscopul Sviatoslav Şevciuk, l-a invitat pe Suveranul Pontif într-o vizită în Ucraina, gest care ar putea ajuta la menținerea păcii în această țară.

Rusia a masat peste 100.000 de militari în apropierea graniței și, cu toate că Moscova a anunțat că nu plănuiește o invazie, Kremlinul a atras atenția că ar putea întreprinde acțiuni militare dacă cerințele sale de securitate nu sunt îndeplinite. Acestea includ o promisiune că NATO nu va admite niciodată Ucraina în rândurile sale, o cerere pe care Washingtonul și NATO au descris-o ca fiind inacceptabilă.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here