Istoricul Armand Goșu, despre ”butoiul cu pulbere” din estul Europei

0
179

Istoricul Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic, spune că Europa de Est se află în fața unei provocări majore, totul putând fi comparat cu ”o încordare a mușchilor, și de o parte de alta”. Rusia își suplimentează constant, forțele militare de la granița cu Ucraina, chiar dacă transmite, oficial, că nu plănuiește să invadeze această țară, iar situația se complică și tensiunea crește gradual.

”Cine clipește primul” ar putea să piardă o astfel de ”partidă” a declarat Armand Goșu, iar România – statul membru NATO care are cea mai lungă graniță cu Ucraina, s-ar putea trezi, în apropiere, ”cu un război cât casa”.

Până acum, România a manifestat ”discreție” în toată această criză, dar există și foarte multe informații care rămân ”în culise”.

România e mult mai apropiată de teatrul de operaţiuni. Până acum, a fost destul de discretă în mişcări. Sigur, sunt lucruri care se discută în culise. O să le citim peste ani în memoriile ministrului de Externe sau ale omologilor săi. Momentan, România a fost «low profile», discretă, dar asta nu înseamnă că a fost puţin importantă. Nu ştim exact în spatele uşilor închise ce decizii majore s-au luat cu participarea României”, a declarat Armand Goșu, potrivit observatornews.

”Suntem într-un moment extrem de tensionat, o scânteie poate să aprindă butoiul cu pulbere”

România, prin prisma așezării geografice, se află în proximitatea unui eventual teatru de operațiuni, iar momentul este ”foarte tensionat”, insistă Armand Goșu, precizând că Rusia nu ar trebui să se simtă amenințată pentru că pe teritoriul țării noastre au fost cantonați 1.000 de soldați americani.

Mult mai important, în tot acest context, este faptul că sunt efectuate manevre militare, și de o parte și de cealaltă, iar o scânteie ar putea aprinde ”butoiul cu pulbere”.

România are cea mai lungă graniţă dintre statele membre NATO cu Ucraina şi e cea mai apropiată de Crimeea şi de teatrul de operaţiuni. E important, totuşi, că în acest context – după 2015 s-au debalansat zonele de pe flancul estic (…) – câteva sute de soldaţi în plus, chiar şi o mie, nu sunt o ameninţare pentru Rusia, cum pretinde Rusia. Sigur că e un moment tensionat, încep nişte manevremilitare în Belarus, o să urmeze nişte manevre militare ruseşti în zona bazinului Mării Azov şi Mării Negre. (…) Suntem într-un moment extrem de tensionat unde o scânteie poate să aprindă butoiul cu pulbere”, avertizează specialistul în spațiul ex-sovietic.

”O să asistăm în următoarele săptămâni la nişte manevre la care participă forţe ruseşti importante şi care sunt lansate la graniţa Ucrainei. În acelaşi timp, pe teritoriul Ucrainei vor fi manevre militare, şi pe teritoriul României, cu soldaţi americani – alte manevre. E un fel de încordare a muşchilor şi de-o parte şi de alta şi trebuie multă atenţie. Cine clipeşte primul poate să piardă partida

Armand Goșu


Citește și: 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here