Seceta va aduce noi scumpiri ale produselor alimentare. Fermierii atrag atenția că efectele vor fi simțite curând

0
256

Lipsa zăpezii iarna aceasta afectează puternic culturile agricole, iar grâul este cel mai afectat de secetă, ceea ce înseamnă că producția de anul acesta va fi mai redusă, iar grâul mai scump.

Din păcate, nici culturile de rapiță nu vor avea rezultate mai bune și, din nefericire, producătorii avertizează că această situație se va resimți în prețurile de la raft din toamnă, informează Observator News.

În zonele unde nici nu a nins și nici nu a plouat, culturile au început să fie puternic afectate. În sudul țării, culturile de toamnă abia dacă au răsărit jumătate.

Fermierii atrag atenția că prețurile la raft vor crește începând din toamnă.

„Va afecta populaţia, în primul rând. Pentru că toate preţurile vor creşte. Vedeţi că şi în ultima perioadă motorina a luat-o razna şi e foarte scumpă la pompă. Din cauza creşterilor foarte mari a preţurilor la îngrăşământ- anul trecut cumpăram cu 15 milioane vechi tona de îngrăşământ. Acum am cumpărat cu 41 de milioane tona de îngrăşământ. Deci gândiţi-vă că s-a scumpit de două ori şi ceva”, a declarat Mihai Bracău, un fermier din Ilfov.

Seceta crește prețurile

Producătorii de pâine spun că sunt nevoiți să scumpească produsele, deoarece costurile de producție s-au dublat, nu doar din cauza secetei, dar și din cauza creșterii prețurilor energiei. Mai mult, unii dintre ei spun că nici nu știu ce soluții să găsească de la 1 aprilie, după eliminarea plafonării prețurilor la gaze și energie electrică.

„Situaţia e grea de tot. Aproape ni s-au dublat costurile de producţie şi preţul de vânzare al pâinii a crescut cu 10-20%”, a declarat Aurel Popescu, producător de pâine.

Seceta amenință și culturile de rapiță, iar o scădere a producției va duce automat la scumpirea uleiului la raft.

„Dacă în următoarele zece zile nu primim apă prin ploaie va fi foarte grea situaţia. Pierderile sunt de acum de 50%, urmând chiar a se întoarce cultura”, a declarat Gheorghe Lefter, fermier din Moara Vlăsiei.

Şi alte zone din ţară situaţia arată la fel. Fermierii speră, încă, să aibă parte de ploi în următoarea perioadă.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here