China, de partea Rusiei doar din punct de vedere diplomatic

0
361

China este alături de Rusia în posibilul război cu Ucraina, însă acest lucru se va întâmpla doar din punct de vedere diplomatic, nu și din punct de vedere financiar.

Potrivit Reuters, această evoluție va avea loc în cazul în care Putin va invada Ucraina. Actul va înrăutăţi relaţiile deja tensionate ale Beijingului cu Occidentul.

Biden a spus că Putin a decis să invadeze Ucraina în câteva zile

Liderul de la Casa Albă, Joe Biden, a afirmat vineri că Vladimir Putin a decis să invadeze Ucraina în câteva zile, o afirmaţie pe care Rusia o neagă.

Ministerul de Externe al Chinei a acuzat de mai multe ori Statele Unite pentru „răspândirea de informaţii false” şi pentru crearea tensiunilor, îndemnând să respecte şi să răspundă cererilor Rusiei privind garanţiile de securitate.

Vladimir Putin a vizitat Beijingul pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din 4 februarie, declarând împreună cu omologul chinez Xi Jinping un parteneriat strategic „fără limite”. Presa de stat chineză a declarat că cele două ţări au stat „umăr la umăr în susţinerea dreptăţii în lume”.

Experții sunt de părere că o eventuală invazie rusă în Ucraina ar testa hotărârea Chinei de a pune aceste cuvinte de susţinere în acţiune, având în vedere principiul de neintervenţie al politicii externe a Chinei. China aproape sigur nu ar dori să fie implicată militar.

„Aşa cum China nu se aşteaptă ca Rusia să o ajute militar în cazul războiului din Taiwan, Rusia nu se aşteaptă ca aceasta să ajute militar în invadarea Ucrainei şi nici nu are nevoie de un astfel de ajutor”, a declarat Li Mingjiang, profesor la Şcoala de Studii Internaţionale din Singapore.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here