Obiectivele Kremlinului nu se opresc doar la Ucraina

0
195

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a solicitat Rusiei să se retragă din Ucraina și să opteze pentru dialog. Acesta a afirmat că obiectivele Kremlinului nu se limitează la Ucraina și că Rusia contestă ordinea de securitate europeană.

„Cerem Rusiei să oprească acest război fără sens, să retragă toate forțele din Ucraina și sa revină la calea dialogului”, a spus Stoltenberg, după un summit online al liderilor NATO.

Șeful NATO a mai zis că Rusia a cerut să se renunțe la extinderea NATO şi să fie scoase trupe şi infrastructură din ţările care au aderat la alianţă după 1997, ceea ce este imposibil.

„Obiectivele Kremlinului nu sunt limitate la Ucraina. Rusia a cerut să renunţăm la extinderea NATO şi să scoatem trupe şi infrastructură din ţările care au aderat la alianţă după 1997. Rusia contestă ordinea de securitate europeană și folosește forța pentru a-și îndeplini obiectivele”, a continuat el.

Stoltenberg a mai subliniat că Statele Unite, Uniunea Europeană și alte țări occidentale au adoptat sancțiuni dure împotriva Rusiei.

„Trebuie să fim gata să facem mai mult, chiar dacă trebuie să plătim prețul”, a spus el.

„Poporul rus trebuie să știe că războiul Kremlinului în Ucraina nu va face Rusia mai sigură”

Adresându-se rușilor, acesta a zis că oamenii trebuie să știe că războiul Kremlinului în Ucraina nu va face Rusia mai sigură, mai respectată în străinătate și nu va duce la un viitor mai bun.

„Poporul rus trebuie să știe că războiul Kremlinului în Ucraina nu va face Rusia mai sigură, mai respectată în străinătate și nu va duce la un viitor mai bun”, a mai spus Stoltenberg.

El a mai afirmat că răspunsul la acumularea de soldaţi ruşi a venit sub forma intensificării apărării.

„Ca răspuns la acumularea de soldaţi ruşi, am intensificat apărarea. Ieri, aliaţii au activat planurile de apărare. Drept rezultat, trimitem elemente de răspuns rapid terestre, pe mare, în aer, pentru a întări flancul şi a răspunde rapid. SUA, Canada, Statele UE au trimis mii de soldaţi pe Flancul Estic. Avem peste 100 de avioane în stare de alertă ridicată, 120 nave din nord și până în Marea Mediterană”, a continuat Stoltenberg.

„Acum desfăşurăm forţa de reacţie a NATO pentru prima dată în contextul apărării colective”, a mai spus șeful NATO.

Secretarul general al Alianței a conchis că aliații NATO vor sprijini în continuare Ucraina.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here