Rusia respinge în Consiliului de Securitate al ONU rezoluția care condamnă agresiunea sa asupra Ucrainei. China, India și Emiratele Arabe Unite nu au votat textul

0
286

Rusia a respins vineri, în timpul unui vot în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, o rezoluție scrisă în comun de Statele Unite și Albania care acuză în „cei mai puternici termeni” „agresiunea sa împotriva Ucrainei” și îi cere „imediat” să își retragă trupele din acea țară”.

Din cei 15 membri ai Consiliului, 11 țări au votat în favoarea textului, trei s-au abținut: China, India și Emiratele Arabe Unite.

Proiectul fusese atenuat în orele premergătoare scrutinului pentru a „asigura” abțineri și a împiedica aceste trei țări să voteze „nu”, potrivit unui diplomat.

Textul propus nu mai includea astfel cuvântul „condamna”, ci a fost înlocuit cu „deplânge”. O trimitere la capitolul 7 al Cartei ONU, care prevede posibila utilizare a forței, a fost, de asemenea, eliminată, scrie Reuters.

O rezoluție similară ar trebui supusă în zilele următoare la votul Adunării Generale a ONU (193 de membri) acolo unde dreptul de veto nu există, potrivit diplomaților.

Unii ambasadori consideră că, având în vedere „dezastrul” care se desfășoară în Ucraina, un vot favorabil în Adunarea Generală ar putea câștiga sprijinul a peste o sută de țări.

De la începutul invaziei militare a Ucrainei peste noapte, de miercuri până joi, Rusia, acuzată de Occident și de șeful ONU de încălcarea Cartei Națiunilor Unite, pretinde că acționează în legitimă apărare în condițiile articolului 51. din documentul de infiintare al Organizatiei.

Doar cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate (Statele Unite ale Americii, Rusia, China, Franța, Regatul Unit) au drept de veto în Consiliul de Securitate.

Rezoluția promovată de SUA și Albania a fost susținută de aproximativ 70 de țări. Aceasta prevedea, pe lângă o critică puternică la adresa Rusiei, reafirmarea sprijinului pentru suveranitatea Ucrainei și cere Rusia să înceteze „utilizarea forței” și să-și retragă „imediat, complet și necondiționat toate forțele sale militare” din această țară.

În 2014, după anexarea Crimeei de către Rusia, care s-a făcut fără vărsare de sânge, Moscova a respins în mod similar un text de condamnare a acesteia. Proiectul de rezoluție a adunat apoi 13 voturi pentru în Consiliul de Securitate, China abținându-se. India nu era atunci membru al Consiliului de Securitate.

O rezoluție a fost apoi supusă votului la Adunarea Generală a ONU unde a obținut 100 de voturi favorabile. Unsprezece țări au votat împotrivă, 58 s-au abținut. Restul membrilor ONU nu au participat la scrutin.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here