Care este diferența dintre un IFN și o bancă

0
590

În timp ce băncile și instituțiile financiare nebancare (IFN) sunt intermediari financiari cheie pentru societatea de astăzi, există câteva diferențe care avantajează fiecare organizație în parte.

Diferența majoră dintre un IFN și o bancă este că IFN-ul nu permite depozitarea banilor într-un cont. Un alt punct important de distincție este că, în timp ce băncile iau parte la mecanismul de plată al țării, IFN-urile nu sunt implicate în astfel de tranzacții.

Deoarece finanțarea este cerința de bază a persoanelor fizice și juridice, băncile pe cont propriu nu pot satisface toate segmentele societății. Acesta este motivul pentru care instituțiile financiare nebancare au luat ființă atât în sectorul public, cât și în cel privat, completând cererile de finanțare ale cetățenilor.

Diferențele cheie între un IFN și o bancă

Flexibilitatea criteriilor de eligibilitate

Atât IFN-urile, cât și băncile, își setează propriile condiții de eligibilitate pentru împrumuturi. Acestea pot fi asemănătoare până la un punct și se referă, de obicei, la: împlinirea vârstei legitime (18 ani) și angajarea într-un job stabil cu venituri permanente.

În cazul băncilor, lista de criterii nu se oprește aici. În schimb, unele IFN-uri nu au nevoie de mai multe informații pentru a oferi un împrumut rapid. De exemplu, un IFN nu îți va cere un extras bancar și nu se bazează la fel de mult pe scorul de credit ca o instituție bancară.

Procesul de aplicare și aprobare

Ambele instituții financiare sunt foarte meticuloase cu pașii lor de aprobare a cererilor de credite care includ, de asemenea, verificări riguroase. Diferența dintre o bancă și un IFN constă în eforturile utilizatorului, documentele necesare și timpul de verificare și aprobare.

De exemplu, să aplici pentru un credit la bancă, o persoană trebuie să se deplaseze până la sediul instituției, să ofere o serie de documente (cum ar fi contractul de muncă), să semneze mai multe contracte și acorduri și să aștepte mai mult de 72 de ore (în funcție de tipul de credit) pentru aprobare și virarea banilor în cont.

De cealaltă parte, poți aplica rapid, doar cu buletinul, pentru împrumutul de care ai nevoie. Tot procesul se desfășoară 100% online, iar banii vor putea fi virați în decurs de 24 până la 48 de ore.

Serviciile pentru clienți

Sectorul financiar este, până la urmă, o industrie bazată pe servicii. Atât băncile, cât și IFN-urile, funcționează zi și noapte pentru a răspunde cererilor și nevoilor de împrumut.

Cu toate acestea, când vine vorba de servicii dedicate pentru clienți, IFN-urile pot depăși uneori standardele băncilor. Cu fiecare aprobare de credit, IFN-urile permit utilizatorilor să stocheze o filă cu toate detaliile de împrumut, ratele dobânzilor și alte taxe, folosind un cont online sau o aplicație mobilă.

Valoarea creditului și ratele dobânzii

Băncile sunt în măsură să dea împrumuturi mai mari pur și simplu pentru că au mai mulți bani. Creditul pentru locuință, spre exemplu, nu este singurul tip de împrumut pe termen lung pe care îl poți obține de la o bancă. Chiar și termenii creditelor de nevoi personale ar putea fi discutați și negociați în funcție de nevoile utilizatorilor.

Deoarece creditorii nebancari își asumă un risc mai mare atunci când împrumută bani, ei includ în ramburs și rate ridicate ale dobânzii pentru clienții lor. Cu toate acestea, avantajul este că majoritatea IFN-urilor oferă o perioadă de 30 de zile cu 0% dobândă, iar un debitor conștient va încerca să se încadreze în acest termen pentru a evita plățile suplimentare.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here