Cum să împletești armonios codul bunelor maniere cu o viață modernă

0
234

Din generație în generație, bărbații au fost considerați domni atunci când reprezintă un simbol al clasei masculine printr-un stil imaculat și bune maniere de care dau dovadă în mod constant.

Însă, în ziua de astăzi aceste reguli scrise sau nescrise și-au pierdut din valoarea de convenție și au fost adaptate la diferite contexte și situații.

Descoperă în continuare cum să te porți cu bune maniere și totuși să nu te îndepărtezi de regulile societății moderne.

Bunele maniere îi pun pe alții înaintea ta și reprezintă un semn de respect și curtoazie. Însă, în realitate vorbim despre niște ghiduri practice care te pot ajuta să interacționezi pozitiv cu ceilalți, atât la muncă, cât și în oraș.

Mai mult de atât, un domn nu respectă doar regulile de etichetă, ci mai degrabă le trăiește în fiecare zi. De la stilul verbal pe care îl utilizează și până la gesturile fermecătoare pe care le face, există mai multe mișcări de semnătură care pot să definească statutul unui domn (gentleman în engleză).

De asemenea, manierele pot diferi în funcție de cultură, mediu și generație. De aceea, este important să acorzi atenție și să observi ce fac alții în jurul tău pentru a determina răspunsul adecvat din punct de vedere social și cultural.

De exemplu, atunci când te afli într-o vacanță s-ar putea să descoperi reguli de conduită care sunt diferite de cum ești tu obișnuit de acasă.

De aceea, un adevărat element al etichetei de gentleman se concentrează nu pe conversație, ci pe modul în care o persoană se poartă. 

Și iată cum să faci exact asta:

 • Fii politicos și respectuos cu ceilalți în orice moment, chiar și atunci când te grăbești.
 • Ai grijă de hainele tale. Asigură-te că ai hainele mereu curate, cămășile călcate corect și că există o cută decentă la pantalonul de costum. Dacă există o etichetă pe partea exterioară a costumului, scoate-o întotdeauna. Adevărații domni nu se etalau.
 • Menține încăltămintea curată. Pantofii, ghetele pentru bărbați de la Kalapod.net, încălțămintea în general, trebuie să arate impecabil.
 • Păstrează părul curat și tuns. Bineînțeles, vorbim de toate zonele corpului, cum ar fi părul din zona pieptului care se poate vedea printr-o cămașă, sau părul din zona urechilor care trebuie cosmetizat constant. Cât despre barbă, în ziua de astăzi părerile sunt împărțite.
 • Fii punctual. Dacă nu ești devreme, este clar că ești în întârziere.
 • Renunță la locul tău unei persoane mai puțin capabile să stea în picioare, atunci când folosești transportul public de persoane.
 • Fie la cină sau la o întâlnire, ține telefonul departe de masă, acordând toată atenția persoanei sau persoanelor de la masă.
 • Cu excepția cazului în care ești invitat să faci acest lucru de către un organizator sau de către persoana cea mai în vârstă din cameră, nu îți scoate niciodată jacheta sau sacoul la un eveniment formal.
 • Scoate-ți întotdeauna pălăria când intri în casă, în semn de respect față de cei prezenți.
 • Respectă alte tradiții culturale. În întreaga lume, diferite țări și religii au manierisme și tradiții diferite. Învață-le și asigură-te că ești respectuos atunci când ești în vacanță.
 • Acțiunile vorbesc mai tare decât cuvintele, așa că nu te referi niciodată la tine ca un gentleman. Doar alții îți pot oferi acest status.
 • Respectă-ți bătrânii.

Bunele maniere sunt un principiu de bază, dar nu sunt imperative. Deși multe s-au schimbat din generație în generație, regulile etichetei gentlemane rămân adevărate și astăzi.

Bineînțeles, există multe alte reguli de etichetă, cum sunt și acele momente în care trebuie să spui mulțumesc atunci când cineva îți face un compliment sau face ceva frumos pentru tine.

Sursa Foto: Pexels.com

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here