Americanii de la Exxon Mobil dau în judecată UE, din cauza taxei speciale impuse grupurilor petroliere

0
251

Americanii de la Exxon Mobil dau în judecată UE, în încercarea de a o forţa să renunţe la noua taxă excepţională impusă grupurilor petroliere, transmite Reuters.

Americanii de la Exxon Mobil dau în judecată UE din cauza taxei speciale FOTO Shutterstock

Americanii de la Exxon Mobil dau în judecată UE din cauza taxei speciale FOTO Shutterstock

Profiturile record din acest an ale companiilor petroliere care beneficiază de prețurile ridicate la energie au stimulat inflația în întreaga lume și au condus la noi solicitări de a impozita în continuare sectorul energetic.

Impozitul pe profit excepţional este ”contraproductiv”, descurajează investiţiile şi subminează încrederea investitorilor, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Exxon, Casey Norton.

Exxon va lua în considerare taxa, când va analiza investiţiile viitoare de mai multe miliarde de euro în aprovizionarea cu energie şi tranziţia Europei, a spus el. „Dacă investim aici depinde în primul rând de cât de atractivă și competitivă va fi Europa”, a spus Norton.

Financial Times a scris pentru prima dată despre acest proces, miercuri.

Taxele excepţionale pe profit impuse de Europa ar putea costa cel puţin 2 miliarde de dolari până la sfârşitul anului 2023, a declarat directorul financiar Kathryn Mikells, într-o discuţie cu analiştii, pe 8 decembrie.

„Vom continua să lucrăm cu liderii UE pentru a aborda aceste probleme. O politică atentă este esențială”, a spus compania.

Chevron Corp (CVX.N) a avertizat, de asemenea, că impozitarea producției de petrol ar servi doar la reducerea aprovizionării cu energie prin descurajarea investițiilor companiei. „Acest lucru contravine intenției de a crește furnizarea și de a face energia mai accesibilă”, a declarat directorul financiar al Chevron, Pierre Breber, pentru Reuters în octombrie.

Exxon a declarat că a investit 3 miliarde de dolari în ultimul deceniu în proiecte de rafinării în Europa. Proiectele ajută grupul să livreze mai multe produse energetice, într-un moment în care Europa încearcă să-şi reducă importurile din Rusia.

În septembrie, țările UE au adoptat un pachet legislativ de urgență menit să combată creșterea prețurilor la energie. Acesta a inclus o taxă temporară minimă de 33%, denumită „contribuție solitară”, pe profiturile companiilor producătoare de combustibili fosili și ale rafinăriilor care depășesc cu 20% o medie istorică de patru ani.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here