26 ianuarie: Trei ani fără Kobe Bryant. Legendarul baschetbalist și fiica sa au murit într-un accident de elicopter

0
279

Legendarul baschetbalist american Kobe Bryant a murit la data de 26 ianuarie 2020, într-un tragic accident de elicopter în care a mai murit fiica sa de 13 ani, dar și alte șapte persoane.

 Kobe Bryant a murit într-un tragic accident de elicopter

Kobe Bryant a murit într-un tragic accident de elicopter

1697: A murit matematicianul danez Georg Mohr

Acesta este cunoscut ca fiind primul care a dovedit teorema lui Mohr – Mascheroni, care afirmă că orice construcţie geometrică poate fi făcută numai cu ajutorul compasului.

În cartea sa ,,Euklides Domcus” carte ce a fost descoperită doar în anul 1928. Cartea conţine probleme şi demonstaţii a tuturor construcţiilor euclidiene care pot fi realizate numai cu compasul.

1902: A murit mitropolitul şi cărturarul Iosif Naniescu

Iosif Naniescu a fost și membru de onoare al Academiei Române. Iosif Naniescu (Ioan Mihalache) s-a născut la Soroca, azi în Republica Moldova.

A urmat cursurile Seminarului din Buzău (1836-1840), apoi Colegiul „Sf. Sava” din Bucureşti (1840-1847). În anul 1875 a ajuns mitropolit al Moldovei şi Sucevei. În perioada cât a fost mitropolit, s-a ridicat Catedrala Mitropolitană din Iaşi (1881-1887), au fost restaurate bisericile „Sf. Trei Ierarhi” şi „Sf. Nicolae Domnesc” din Iaşi, a fost mutat Seminarul Teologic de la Socola la Iaşi.

A fost profesor de religie la Gimnaziul „Gh. Lazăr” (1864-1866), la Liceul „Matei Basarab” (1866-1873), la Şcoala Normală (1867-1873), precum şi director la Seminarul Central din Bucureşti (1870-1871). În perioada Războiului de Independenţă (1877-1878), a depus o intensă activitate de sprijinire a armatei române şi de ajutorare a familiilor celor răniţi.

1905: Se descoperă în Africa de Sud cel mai mare diamant din lume.

Diamantul a fost găsit în Cullinan. În stare brută cântărea 3.025 carate. Diamantul a fost tăiat în 105 piese – 9 mari și 96 mici. A fost scos la suprafață de către Frederick Wells, managerul Premier Mine.

1918: Guvernul I.I.C. Brătianu – Take Ionescu a demisionat

A considerat inacceptabilă încheierea unei păci separate,după prima conflagraţie mondială.

I-a urmat (la 29 ianuarie 1918 un Guvern condus de generalul Alexandru Averescu. Noua formulă guvernamentală, sugerată de Brătianu, avea ca principal obiectiv tergiversarea, pe cât posibil, a încheierii păcii cu Puterile Centrale şi crearea unor premise favorabile obţinerii unei păci onorabile.

1942: S-a născut Ion Cristinoiu, compozitor, orchestrator, dirijor şi instrumentist

A urmat cursurile Școlii de muzică și ale Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din București între anii 1959-1964. A făcut parte din orchestra Radioteleviziunii Române între anii 1963-1969 și din formația „Perpetuum Mobile”. A fost membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România din anul 1969. Debutul în televiziune a fost în 1964 cu melodia „Vreau să știu“. A scris melodii de muzică ușoară și muzică de film. A compus peste 700 de piese de muzică ușoară și peste 3000 de orchestrații. Printre cele mai cunoscute melodii sunt: N-am noroc (Anda Călugăreanu), Te-așteaptă un om (Dan Spătaru), De n-ai să vii (Angela Similea), Ce mică-i vacanța mare, Dacă n-ai fi existat (Corina Chiriac).

A participat în calitate de dirijor la Festivalul internațional de la Atena în 1969 și la „Festivalul cântecului”, unde și-a prezentat piesa proprie Mediterana.

1942: A murit matematicianul Felix Hausdorff, considerat unul dintre fondatorii topologiei moderne.

În 1914 a abstractizat noțiunea de spațiu funcțional, care a apărut în analiză, definind noțiunea generală de spațiu topologic, așa cum se utilizează astăzi, cu mici modificări.

1947: S-a născut Michel Sardou, cântăreţ, compozitor şi actor ocazional.

Este printre cântăreţii care au vândut cele mai multe discuri în carieră (aproximativ 95 de milioane), iar concertele sale bat toate recordurile de audienţă. Michel Sardouâ este considerat cel mai popular cântăreț din spațiul francofon.

1952: Se declanșează reformă monetară, la un raport de 1 leu nou=20 lei vechi.

La 26 ianuarie 1952, fără nici un avertisment premergător, Prezidiul Marii Adunări Naṭionale emitea decretul 37 „cu privire la efectuarea reformei băneṣti ṣi reducerii de preṭuri comerciale la principalele produse alimentare ṣi industriale”. Se mai făcuse o stabilizare în 1947 când se confiscase 94,16% din masa monetară existentă. Această a doua confiscare a numerarului în circulaṭie permitea schimbul banilor în raport de 20 până la 400 lei vechi pentru un leu nou. Acoperirea în aur a leului era de 0,07934 grame aur fin.

1962: A murit Lucky Lucino, legendar gangster originar în Sicilia

Luciano este considerat părintele crimei organizate moderne în America deoarece a împărțit New York City la cinci familii diferite de crimă organizată și pentru că a fondat prima comisie. El a avut un rol esențial, împreună cu partenerul său, Meyer Lansky, în dezvoltarea Sindicatului Național de Crimă în Statele Unite ale Americii.

1988: Reînfiinţarea Bibliotecii Române din Paris

Biblioteca are un fond de aproximativ 13.000 de volume, printre care și traduceri franceze de literatură, poezie și teatru românesc.

Ea este în plină reorganizare, iar periodic lectoratele de limba română din Franţa, dar şi diverse biblioteci publice beneficiază de donaţii de volume şi publicaţii româneşti din partea ICR Paris.

În ianuarie 1990, biblioteca a fost integrată în cadrul nou-înfiinţatului Centrul Cultural Român, devenit ulterior Institutul Cultural Român din Paris.

1994: România încheie Parteneriatul pentru Pace

Ministrul de stat, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu semnează, la Bruxelles, Documentul-cadru privind participarea României la Parteneriatul pentru pace. România este prima ţară est-europeană care semnează documentul.

Parteneriatul pentru pace. este un program NATO care are menirea să creeze încredere reciprocă între NATO și alte state din Europa și ale fostei Uniuni Sovietice.

2016 – A murit Elena Negreanu, regizoare şi actriţă.

Născută în 13 februarie 1918, la Iași, opt ani mai târziu s-a mutat la București, unde, după absolvirea liceului, a frecventat cursul de actorie la clasa reputatei profesoare Beate Fredanov. În anul 1945, este angajată crainic la Radiodifuziunea Română până în anul 1947, când, prin concurs, devine actriță la Teatrul Național. În paralel, la propunerea Aurei Buzescu, intră în activitatea pedagogică, devenind conferențiar universitar la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică. Din anul 1956 optează pentru activitatea de regizor artistic în Redacția Teatru a Radiodifuziunii Române, unde montează numeroase spectacole din dramaturgia clasică și contemporană, națională și universală. În anii 2006 și 2008, a prezentat, în foaierul Sălii Radio, două expoziții de grafică personală, care s-au bucurat de succes din partea publicului și a criticii de specialitate.

2020: Kobe Bryant, jucător american de baschet (n. 1978)

Kobe Bryant, marea legendă a NBA, a murit într-un accident de elicopter în Calabasas, California. Incident în care și-a pierdut viația și fiica sa de 13 ani, Gianna Bryant. Dar și alte șapte persoane: John Altobelli, Keri Altobelli, Alyssa Altobelli, Christina Mauser, Payton Chester, Sarah Chester și Ara Zobayan.

Kobe Bryant s-a retras din baschet în 2016. După o carieră care s-a întins pe durata a două decenii, petrecută exclusiv la Los Angeles Lakers. Cu care a câștigat cinci titluri.

3 kobe bryant jpg jpeg

2023: Ziua naţională a Indiei. Aniversarea proclamării republicii (1950)

Ziua Republicii este o sărbătoare ce aniversează adoptarea Constituției și trecerea Indiei de la statutul de Dominion Britanic la cel de republică independentă în ziua de 26 ianuarie 1950.

Astăzi, Ziua Republicii este una dintre cele trei sărbători naționale ale Indiei. Parada militară tradițională, la care asistă Președintele, are loc în capitala New Delhi, iar în capitalele fiecărui stat al Indiei au loc alte festivități.

2023: Ziua naţională a Australiei

Este sărbătorită în fiecare an în ziua de 26 ianuarie și comemorează sosirea Primei Flote în Golful Sydney în 1788, ridicarea drapelului britanic în acel loc și proclamarea suveranității britanice asupra coastei de est a Australiei.

Ziua Australiei este o sărbătoare publică oficială în toate statele și teritoriile australiene, și este marcată prin decernarea premiilor Ordinul Australiei și Australianul Anului, precum și de cuvântarea primului ministru.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here