Cutremur Siria: Damascul promite ONU că ajutorul cerut va ajunge și la sirienii din zonele rebele

0
284

Ambasadorul Siriei la ONU, Bassam Sabbagh, a dat luni asigurări că ajutorul pe care îl solicită după cutremurul devastator care i-a afectat ţara va merge la „toţi sirienii de pe întreg teritoriul”, informează AFP, citată de Agerpres.

  Efectele cutremurului în Siria. FOTO Profimedia

Efectele cutremurului în Siria. FOTO Profimedia

Bassam Sabbagh s-a referit inclusiv la partea care nu se află sub controlul guvernului de la Damasc.

Ambasadorul Siriei la ONU s-a întâlnit luni, la New York, cu secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, pentru a transmite cererea de asistenţă a guvernului său, care s-a angajat să „faciliteze toate (procedurile) necesare pentru ca organizaţiile internaţionale să ofere ajutor umanitar„, ca răspuns la cutremurele care au lovit Siria şi Turcia.

„Asigurăm ONU că suntem gata să ajutăm şi să coordonăm livrarea de ajutor tuturor sirienilor de pe întreg teritoriul Siriei”, a spus ambasadorul reporterilor, întrebat despre soarta populaţiei din zonele rebele.

Ajutorul umanitar în zonele rebele, afectate şi ele de cutremur, ajunge de obicei prin Turcia, grație mecanismului transfrontalier creat în 2014, printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU.â

Un singur punct de trecere a frontierei 

Mecanismul amintit este însă contestat de Damasc şi Moscova, care consideră că este vorba despre o încălcare a suveranităţii Siriei. Numărul punctelor de trecere a frontierei a fost redus în timp de la patru la unu, ca urmare a presiunii Rusiei şi Chinei.

Ambasadorul sirian a părut să respingă luni o posibilă deschidere de noi puncte de trecere pentru a face faţă consecinţelor cutremurului.

„Suntem pregătiţi să lucrăm cu cei care doresc să îi ajute pe sirienii din interiorul Siriei. Accesul din Siria există, se pot coordona cu guvernul şi vom fi pregătiţi să facem acest lucru„, a spus Bassam Sabbagh.

În ultimii ani, ONU a atras de mai multe ori atenția că furnizarea de asistenţă peste linia frontului, care necesită aprobarea Damascului, nu este fezabilă la o scară proporţională cu nevoile populaţiei din nord-vestul Siriei.

Sperăm în continuare să putem livra ajutor peste linia frontului. Acest mecanism este puţin mai dificil” decât mecanismul transfrontalier, a declarat luni Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general Antonio Guterres.

El a dat asigurări că ONU va oferi cât mai mult ajutor posibil prin toate mijloacele de care dispune.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here