Papa Francisc este dispus să ajungă în Ucraina şi Rusia: „Voi merge în ambele locuri sau în niciunul’”

0
213

Papa Francisc a afirmat că este dispus să călătorească în Ucraina, care este atacată de Rusia, dar numai cu condiţia să poată călători şi la Moscova, relatează DPA, citată de Agerpres.

Papa Francisc FOTO EPA-EFE

Papa Francisc FOTO EPA-EFE

Suveranul Pontif (în vârstă de 86 de ani) spune că războiul din Ucraina nu poate fi încheiat decât prin dialog şi iniţiative concrete de pace.

„Voi merge în ambele locuri sau în niciunul’‘, a declarat şeful Bisericii Catolice într-un interviu publicat în ediţia de sâmbătă a ziarului argentinian La Nacion.

Papa Francisc se gândea încă din vara anului 2022 la o călătorie în cele două ţări. Şi la acea vreme a spus că ar dori să viziteze atât Kievul, cât şi Moscova.

Vaticanul a încercat de mult timp să joace un rol de mediator în conflict. În acest context, el a vorbit pentru La Nacion despre „dorinţa de a servi pacea„.

Refuzat de Lavrov

În interviu, Francisc a relatat cum, în a doua zi după lansarea invaziei ruse la scară largă în Ucraina, i-a întrebat pe liderii ruşi dacă ar putea călători la Moscova. Potrivit papei, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a refuzat cu mulţumiri la momentul respectiv.

Suveranul pontif şi-a reiterat consternarea faţă de război: „Războiul mă doare, asta vreau să spun. Războiul mă doare”.

Papa Francisc vorbește frecvent despre suferinţa ucrainenilor. Din motive diplomatice, însă, el nu menţionează Rusia. Zilele acestea, suveranul a acordat mai multe interviuri cu ocazia împlinirii, la 13 martie, a zece ani de pontificat.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here