Actualitate
Simularea examenului de Evaluare Națională, proba la Limba și literatura română. „Subiectele au fost foarte ușoare”

Elevii claselor a VIII-a au susținut, luni, 20 martie 2022, proba la Limba și literatura română, organizată cu subiecte unice la nivel național, o etapă în pregătirea adevăratului examen care se va susține în iunie. Subiectele au fost „foarte ușoare”, spune un profesor din Olt.
Elevii din clasele a VIII-a au susținut simularea probei de Limba română FOTO: arhiva
În județul Olt, au fost așteptați să susțină proba 3.384 elevi. Aproape 10% dintre aceștia au absentat însă la simularea primei probe a examenului de Evaluare Națională. Nu s-au înregistrat, în schimb, incidente.
Elevii, în special cei care nu au lăsat pe ultima sută de metri pregătirea pentru examen, spun că subiectele nu le-au pus mari probleme. De aceeași părere și profesorii.
„Subiectele au fost foarte ușoare, nu medii, chiar foarte ușoare. Am mers la școală, am discutat cu elevii mei. S-au descurcat foarte bine. Au greșit puțin la subiectul I, la punctul B, exercițiul 8, acesta le-a mai pus puțin probleme. Să zicem că acela ar avea un grad de dificultate, dar nu foarte mare”, a precizat prof. Cristina Micu, inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Olt.
Profesoara spune însă că „antrenamentul” nu s-a încheiat și că elevii trebuie să exerseze în continuare, până la adevărata probă din vară.
Subiectele propuse la simulările din alte județe, teste de antrenament
Pentru că în acest an Ministerul Educației nu a mai publicat teste de antrenament, profesorii de Limba și literatura română s-au văzut în situația de a găsi variante pentru a lucra cu elevii teste cât mai apropiate de tiparul examenului. Astfel, spune ins. Cristian Micu, prin colaborarea cu profesorii din celelalte județe, profesorii au făcut schimb de subiecte propuse la simulările județene.
„Eu i-am rugat pe elevii mei în felul următor: nu faceți pregătire în particular pentru că noi, profesorii de limba română, am scos toate simulările județene de la nivel de țară. Mi-am sunat colegii, i-am rugat frumos, Doljul, Vâlcea, Maramureș,…, i-am sunat și am scos toate simulările acelea și am rezolvat subiectele cu copiii la clasă. Nu mai avem teste antrenament și este destul de dificil. Și am apelat la colegii noștri din țară”, a mai spus insp. Nicu.
Cât despre rezultatele așteptate, prof. Cristian Nicu spune că elevii de la clasa la care predă vor avea note bune, neputându-se vorbi de note mai mici de 5, dar că la nivelul întregului județ vor fi, pe de altă parte, și punctaje slabe, pentru că „sunt și copii care nu învață”.
La simularea organizată la nivel județean, la sfârșitul anului trecut, 65% dintre elevii din Olt care au susținut proba la Limba și literatura română au obținut note peste 5 și nu s-a acordat nicio notă de 10.
Actualitate
Crin Antonescu îl descrie pe Iohannis drept „un preşedinte slab, nepregătit şi dăunător pentru România”: „Nicuşor Dan poate fi la fel”

Crin Antonescu, candidatul alianţei de guvernare la alegerile prezidenţiale, afirmă că Iohannis a fost un preşedinte „slab, nepregătit şi dăunător pentru România”.
Crin Antonescu și Klaus Iohannis Foto: Mediafax
Antonescu face o
comparaţie între Klaus Iohannis şi Nicuşor Dan, susținând că primarul general al Capitalei, actual candidat la prezidențiale, își trădează electoratul după ce a promis că nu va face acest lucru.
„Da, am curaj s-o spun pe şleau, Klaus Iohannis a fost un
preşedinte slab, nepregătit şi dăunător pentru România. Nicuşor Dan poate fi la
fel. Nu îmi face nicio plăcere să privesc înapoi, nici către un preşedinte care
a lipsit nemotivat când România a avut nevoie de el, nici către un primar
general care îşi trădează electoratul după ce a făgăduit apăsat că nu îl va
abandona. Este simplu. Nu ne mai permitem încă cinci ani irosiţi. Nici istoria,
nici vremurile nu mai sunt dispuse să ne aştepte. Există o singură direcţie:
România înainte!’, a afirmat Crin Antonescu într-un clip electoral.
De asemenea, Antonescu l-a acuzat pe Nicușor Dan, că s-a întors, împreună cu USR, împotriva Elenei Lasconi.
Între timp, USR a anunțat că va ataca în instanță decizia Biroului Electoral Central prin care i se interzice promovarea candidatului independent, acuzând un abuz.
„Uniunea Salvați România (USR) ia decizii politice în baza unor principii clare, în acest caz vorbim despre susținerea candidatului proeuropean care are cele mai multe șanse să intre în turul 2. Ca urmare, denunță public decizia fără precedent a Biroului Electoral Central (BEC), care interzice USR să își exprime sprijinul electoral pentru Nicușor Dan. Situația în care ne aflăm acum este una total aberantă și îngrădește libertatea de exprimare, precum și dreptul unui partid politic de a stabili în forurile interne strategia politică. USR ia decizii în baza unor principii clare și, oricât de nepopulare ar fi acestea, BEC nu poate să impună partidului direcția strategiilor politice pe care le pune în aplicare”, a transmis USR într-un comunicat de presă.
Actualitate
A început Săptămâna Mare: Ce semnifică fiecare zi până la Paște

Creştin-ortodocşii intră luni în Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare (13-20 aprilie). Fiecare zi din acest interval care precede Paștele (20 aprilie) are o semnificaţie.
FOTO Seara de înviere la Cluj/2024
În ultima săptămână din Postul Paştelui, Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare, care este anul acesta între 13 aprilie și 20 aprilie, se fac slujbele bisericeşti numite Denii, pentru pomenirea ultimelor zile ale lui Hristos pe Pământ.
Această săptămână este cea a pioşeniei în sfintele lăcaşuri monahale, de aceea postul devine mai aspru.
Cele mai importante denii din Săptămâna Mare sunt cunoscute drept deniile din Joia Mare şi Vinerea Mare. Este vorba despre Denia celor 12 Evanghelii, slujba din ziua de joi și cele 12 citiri din Noul Testament vorbesc despre prinderea, judecata şi răstignirea lui Iisus Hristos.
În Vinerea Mare, în toate bisericile ortodoxe se desfăşoară denia Prohodului Domnului, o slujbă în care sunt cântate în imnuri, împărţite în trei „stări”, patimile, răstignirea, moartea şi îngroparea Mântuitorului.
În timpul acestei săptămâni, în Maramureş, oamenii poartă haine de doliu, iar mulți credincioşi încearcă chiar să ţină post negru.
Ultemele zile dinainte de Înviere aduc și curățenia generală în gospodării.
Semnificațiile zilelor din Săptămâna Mare
Luni
Ziua de luni ne aduce în faţă icoana tânărului Iosif care a fost vândut de fraţii săi în Egipt. Istorisirea vieţii sale în cultul liturgic este anticiparea Jertfei Mântuitorului Iisus Hristos care a fost vândut de Iuda.
Marți
Marţi are loc pomenirea Pildei celor zece fecioare. Marțea Mare din Săptămâna Patimilor, numită și Marțea Seacă. Aceasta este ziua în care Iisus Hristos le-a povestit celor 12 ucenici ai săi pilda celor 10 fecioare, care prezintă povestea a cinci fecioare „înțelepte” și cinci „neînțelepte” care se pregătesc pentru nuntă.
Miercuri
Tot o pomenire se face și în miercurea din Săptămâna Patimilor, cea a femeii păcătoase care a spălat cu lacrimi şi a uns cu mir picioarele Mântuitorului, simbol al pocăinţei adevărate şi al îndreptării omului păcătos.
Joi
Joi, slujba amintește de patru evenimente deosebite din viaţa Mântuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă de smerenie; Cina cea de Taină, la care Mântuitorul a instituit Taina Sfintei Euharistii; rugăciunea arhierească; începutul Pătimirilor, prin vinderea Domnului.
Vineri
Vineri sunt prăznuite „Sfintele şi mântuitoarele şi înfricoşătoarele Patimi ale Domnului şi Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos”. Vinerea Mare reprezintă ziua în care Iisus a murit pe cruce.
Sâmbătă
La slujba din Sâmbăta Patimilor se prăznuiește îngroparea Mântuitorului Iisus Hristos. La miezul nopţii, credincioşii ascultă în faţă bisericilor, slujba de Înviere, la care se primește lumina şi vestea că Hristos a Înviat.
Sărbătoarea de Înviere – prima zi de Paște
Sărbătoarea de Paște se prăznuiește la o dată diferită în fiecare an, iar calculul exact al zilei în care pică sărbătoarea Învierii Domnului este făcut în funcție de două fenomene naturale: echinocțiul de primăvară și Luna plină. Anul acesta Paștele Ortodox și Paștele Catolic, la fel ca și Floriile, pică în aceeași zi. Ultima oară când ortodocșii și catolicii au sărbătorit Paștele în aceeași zi a fost în 2017.
Actualitate
FCSB scapă ca prin urechile acului și ține Craiova la distanță în lupta pentru titlul de campioană

Universitatea Craiova a terminat la egalitate cu FCSB, 0-0,
duminică seara, în Bănie, într-un meci din etapa a patra a a fazei play-off a
Superligii de fotbal.
Screciu – Cisotti, duel încheiat nedecis. Foto Facebook FCSB
Universitatea a avut prima mare ocazie de gol, dar Ștefan
Baiaram (5) a fost blocat de Siyabonga Ngezana. FCSB a fost periculoasă prin
Daniel Bîrligea (20), care a reluat cu capul de la 10 metri, dar peste poartă.
Octavian Popescu (28) a șutat pe lângă vinclu din marginea careului. Baiaram a
mai avut o ocazie mare de gol (29), dar a ratat singur cu portarul Ștefan
Târnovanu.
În repriza a doua, Alexandru Mitriță (50) a șutat din
întoarcere de la 16 metri, dar portarul a prins. Fundașul Gjoko Zajkov (59) a
trecut pe lângă gol, însă mingea trimisă de nord-macedonean cu capul s-a dus pe
lângă vinclu, la centrarea lui Mitriță. FCSB a avut și ea două situații mari de
gol, însă Juri Cisotti (65) a trimis cu capul pe lângă țintă la centrarea lui
Risto Radunovic, iar portarul Laurențiu Popescu (77) a apărat providențial în
fața lui Jordan Gele.
Universitatea, bară în prelungiri
Craiovenii au dominat finalul de partidă, ratând o ocazie
prin Carlos Mora (81), al cărui șut a respins de Târnovanu. Goal-keeperul
roș-albaștrilor a mai avut o paradă în ultimul minut al prelungirilor, la
mingea trimisă de Mitriță, dar și șansă, după ce reluarea lui Mora s-a dus în
încheietura barelor, spre disperarea celor 28.012 de spectatori.
FCSB rămâne neînvinsă de 18 etape, în care are 11 victorii
și 7 remize, și ține la distanță Universitatea Craiova, aflată la 3 ”lungimi”
în spatele campioanei en titre. De egalul din Bănie ar putea profita CFR Cluj,
luni seară. În cazul unei victorii contra Rapidului, elevii lui Dan Petrescu vor
urca pe primul loc în clasamentul din Superliga, la egalitate cu FCSB, dar cu un golaveraj mai
bun.
Universitatea Craiova – FCSB 0-0
Stadion ”Ion Oblemenco” – Craiova
-
Socialacum 2 zile
Nu mai astepta si apuca-te de cursuri engleza in Bucuresti, indiferent de locul in care te afli
-
Sanatateacum 3 zile
Ce complicații pot apărea în urma rupturii de ligament încrucișat anterior
-
Politicaacum 13 ore
Victor Ponta critică întârzierea burselor pentru elevi: „E rușinos. Nu mai e vorba doar despre bani, ci despre respect”
-
Uncategorizedacum 22 de ore
Preluarea unei companii: Provocări și oportunități
-
Uncategorizedacum 23 de ore
Beneficiile carții de munca
-
Uncategorizedacum 22 de ore
Importanța verificării colaboratorilor în afaceri
-
Comunicateacum 6 ore
Sportul în România: o renaștere a activităților în aer liber și pe apă