Alertă meteo: cod galben de vijelii în trei sferturi din țară. Ce zone vor fi măturate de fenomene extreme

0
112

România continuă să fie măturată de ploi și vijelii. Aproape trei sferturi din țară se află sub avertizare cod galben de vreme rea. Avertizarea este valabilă pe tot parcursul zilei de vineri, 2 iunie.

Vremea rea în majoritatea regiunilor FOTO Shutterstock

Vremea rea în majoritatea regiunilor FOTO Shutterstock

Meteorologii au emis vineri dimineață un nou cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabil de la ora 12.00 până la 23.00.

Cod galben de fenomene severe FOTO meteoromania.ro

Cod galben de fenomene severe FOTO meteoromania.ro

În intervalul menționat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină, intensificări ale vântului și vijelii în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei, vestul Olteniei, precum și la munte. În intervale scurte de timp (1 – 3 ore) cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp, îndeosebi la deal și la munte”, a transmis ANM.

Astfel de fenomene se vor semnala astăzi, izolat, și în restul țării. În zilele următoare, vremea va fi instabilă în majoritatea regiunilor.

De sâmbătă scad temperaturile

De sâmbătă, 3 iunie, se răcorește în toate regiunile. În Oltenia și local la munte, în Banat, Transilvania, Muntenia și Dobrogea, gradul de instabilitate atmosferică va fi ridicat și, cu precădere după-amiaza și seara, vor fi înnorări temporar accentuate, averse ce vor avea și caracter torențial și frecvente descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 20-25 l/mp și izolat 30 l/mp. Pe suprafețe restrânse vor fi căderi de grindină și posibil vijelii. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala izolat. Vântul va avea intensificări locale în regiunile estice și sud-estice și la munte, dar izolat, de scurtă durată, și în restul zonelor, asociate averselor. Temperaturile maxime se vor încadra între 19 și 26 grade Celsius, iar minimele vor fi de 5 grade Celsius în depresiunile intramontane și 16 grade Celsius pe litoral. Spre dimineață, izolat se va forma ceață. 

Și în Capitală se va răcori, iar vremea va fi ușor instabilă. Temporar cerul va avea înnorări, iar după orele amiezii va crește probabilitatea pentru averse și descărcări electrice. Vântul va sufla moderat, cu unele intensificări. Temperatura maximă se va situa în jurul a 25 grade Celsius, iar cea minimă se va încadra între 12 și 14 grade Celsius.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here