Președintele Kenyei propune crearea unei monede unice pentru țările africane

0
159

William Ruto a subliniat anterior că utilizarea dolarului american în Africa limitează dezvoltarea comerțului intern pe continent..

Președintele Kenyei, William Ruto. Foto: Shutterstock

Președintele Kenyei, William Ruto. Foto: Shutterstock

Președintele Kenyei, William Ruto, a luat inițiativa de a crea o monedă unică pentru țările africane, a transmis vineri portalul de știri liberian GNN.

Africa are nevoie de o monedă unică”, a spus Ruto. „Acum este imposibil să faci comerț în țările africane fără a întâmpina dificultăți din cauza existenței mai multor monede și a barierelor financiare de pe continent„, a spus Ruto. „Trebuie să rezolvăm urgent această problemă, așa încât oamenii noștri ar putea face comerț și integra cu ușurință.”

Această propunere a fost făcută de președintele Kenyei pe 8 iunie la cel de-al 22-lea Summit al Pieței Comune pentru Africa de Est și de Sud, care a avut loc la Lusaka.

Ruto sa impus deja ca un susținător al consolidării independenței financiare a Africii. Astfel, vorbind cercurilor de afaceri din Naibori în luna mai, el a subliniat că utilizarea dolarului american în Africa limitează dezvoltarea comerțului intern pe continent.

Ideea creării unei monede unice africane este susținută de mai multe țări de pe continent, inclusiv de Africa de Sud. Astfel, în martie 2022, ministrul Afacerilor Externe și Cooperării din Africa de Sud, Naledi Pandor, a remarcat că zona de liber schimb continental africană, care a început să funcționeze la 1 ianuarie 2021, care reunește peste 50 de state, este baza economică a viitoarei monede unice a Africii. Ea a subliniat că înființarea Băncii Centrale Africane va fi un element cheie al acestui proiect. 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here