19 iunie: Ziua în care s-a născut actrița Irina Petrescu

0
154

La 19 iunie 1919 a murit omul politic Petre P. Carp, iar în anul 1941 s-a născut actrița Irina Petrescu. În aceeași zi, dar în anul 2016, a murit generalul Victor Atanasie Stănculescu.

Irina Petrescu

Irina Petrescu s-a născut la 19 iunie 1941. Foto: Arhivă

19 iunie 1919: A murit omul politic Petre P. Carp 

Petre P. Carp

Petre P. Carp s-a născut la 29 iunie 1837. Foto: Arhivă

Născut la 29 iunie 1837, la Iași, Petre P. Carp a urmat cursurile Facultății de Drept și de Științe Politice din cadrul Universității din Bonn. În plus, a contribuit la înlăturarea domnitorului A.I. Cuza de la conducerea Principatelor Unite. 

De asemenea, Petre P. Carp a fost unul dintre fondatorii societății „Junimea”. El a ocupat următoarele funcții: prim-ministru, ministru al Afacerilor Externe, ministru al Finanțelor și a fost președinte al Consiliului de Miniștri. 

19 iunie 1927: S-a născut regizoarea și scenarista Malvina Urșianu

Malvina Urșianu

Malvina Urșianu a murit la 6 august 2015. Foto: Arhivă

Născută la Vâlcea, Malvina Urșianu a studiat Istoria Artelor la Institutul de muzeografie, paleografie și biblioteconomie de la Arhivele Statului. Fiind fascinată de lumea filmului, aceasta a urmat cursul experimental de cinematografie ținut de regizorul și actorul Jean Georgescu. 

În 2000 a fost decorată de preşedintele Emil Constantinescu cu Ordinul naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler „pentru realizări artistice remarcabile şi pentru promovarea culturii”. 

De asemenea, ea este cunoscută pentru următoarele filme: „Figuranţii”, „Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu” şi „Gioconda fără surâs”. 

Malvina Urșianu a murit la 6 august 2015 și a fost înmormântată la Cimitirul Bellu. 

19 iunie 1941: S-a născut actrița Irina Petrescu

Irina Petrescu

Irina Petrescu a murit la 19 martie 2013. FOTO: Arhivă

Născută la București, Irina Petrescu a studiat la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Capitală. Aceasta s-a făcut remarcată încă din timpul studenției, cel care a descoperit-o fiind regizorul Savel Stiopul, iar în anul 1960 a debutat cu filmul „Valurile Dunării”. 

În plus, a fost angajată la Teatrul Național „I.L Caragiale” din Capitală și la Teatrul Bulandra. A fost recompensată cu premiul „Aristizza Romanescu” și premiul UNITER, iar în anul 2000 a fost decorată cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de ofițer. 

Actrița a murit la 19 martie 2013 și a fost înmormântată la Cimitirul „Reînvierea” din București. 

Din filmografia sa amintim: „Nu vreau să mă însor”, „Pași spre lună”, „Străinul”, „Răutăciosul adolescent”, „7 zile” și „Imposibila iubire”. 

19 iunie 1972: S-a născut actorul Andrei Duban

Andrei Duban

Andrei Duban s-a născut la 19 iunie 1972. Foto: Arhivă

Născut la București, Andrei Duban a urmat cursurile Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din Capitală. Este angajat la Teatrul Național București.  

În plus, conform TNB, Andrei Duban a fost recompensat cu premiul de interpretare la Festivalul filmului pentru copii de la Tabuleiro, Spania, pentru rolul său „Acțiunea Zuzuc”. 

Din anul 2011 este căsătorit că Grațiela Duban. 

Din filmografia sa amintim: „Mușchetarii în vacanță”, „Declarație de dragoste”, „Căsătorie cu repetiție” și „Duminică în familie.  

19 iunie 2007: Peste 70 de oameni au murit și alte 218 au fost rănite în urma unui atentat la Moscheea al-Khilani din Bagdad 

În urmă cu 16 ani, un camion-bombă a explodat în fața moscheii Al-Khilani din Bagdad, Irak. Explozia s-a petrecut la doar două zile după ce a fost ridicată starea de asediu care interzicea circulația vehiculelor în oraș după atentatul de la Moscheea Al-Askari. 

În urma atentatului au murit 78 de persoane. 

19 iunie 2016: A murit generalul Victor Atanasie Stănculescu

Victor Atanasie Stănculescu

Victor Atanasie Stănculescu s-a născut la 10 mai 1928. Foto: Arhivă

Născut la 10 mai 1928, la Galați, Victor Atanasie Stănculescu a urmat cursurile Școlii Militare de Ofițeri de Artilerie din Sibiu. În plus, în 1952 a absolvit Facultatea de Artilerie a Academiei Militare „I.V. Stalin” din Capitală, apoi un curs postuniversitar în cadrul Academiei de Studii Economice din București. 

Din anul 1990 până în 1991 a fost ministru al Apărării. De asemenea, a fost implicat în evenimentele din luna decembrie a anului 1989, care s-au desfășurat la Timișoara și București. 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here