Medicii de la Spitalul Militar Central au extirpat cu succes o tumoră ovariană de 6 kg

0
137

Medicii de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” au extirpat cu succes o tumoră de 6 kilograme, intervenţia decurgând fără „evenimente notabile din punct de vedere anestezic”, evoluţia pacientei fiind una favorabilă, relatează Agerpres.

Operația a fost un succes FOTO pixabay.com

Operația a fost un succes FOTO pixabay.com

S-a practicat excizia unei formaţiuni tumorale abdomino-pelvine voluminoase, cu apartenenţă ovariană, la o pacientă în vârstă de 54 de ani, fără antecedente personale patologice semnificative. Aceasta s-a prezentat, anterior, în clinica noastră pentru distensie abdominală, însoţită, în ultimele trei săptămâni, de durere în etajul abdominal inferior. (…) Intraoperator, s-a evidenţiat formaţiunea chistică voluminoasă (6 kg), multiseptată, cu apartenenţă ovariană stânga, având efect de masă asupra vaselor mari şi al ureterelor, cu ureterohidronefroza bilaterală secundară”, informează un comunicat de presă al unităţii medicale.

Potrivit sursei citate, intervenţia chirurgicală a decurs fără evenimente notabile din punct de vedere anestezic.Postoperator, pacienta a fost atent monitorizată, iar evoluţia acesteia a fost una favorabilă. În prezent, pacienta a fost externată cu stare generală bună, plagă de aspect normal, în curs de vindecare. Echipa operatorie a fost constituită din medicii Teodor Rogin, Calină Oana-Corina şi Matei-Pîrvan Bianca-Ioana, Narcis Tănase, Andrei Năstasă. 

Intervenție chirurgicală în premieră în România

Pe 10 iunie 2023, un pacient diagnosticat cu două metastaze pulmonare a fost operat cu succes printr-o intervenție minim invazivă.

La Spitalul Județean de Urgență Suceava a fost efectuată o procedura de crioablație a unor formațiuni tumorale pulmonare maligne, procedură realizată pentru prima dată în România.

Intervenția în premieră a fost făcută la un pacient în vârstă de 61 de ani, cu istoric oncologic (cancer colo-rectal operat și chimio-tratat) și care a fost diagnosticat cu două metastaze pulmonare.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Suceava, dr. Dan Teodorovici, a declarat că acest caz era unul depășit chirurgical așa că o comisie multidisciplinară din cadrul spitalului a considerat că cea mai bună opțiune de tratament este ablația tumorală prin șoc termic, fiind preferată crioablația.  

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here