Transportatorii polonezi, disperați de concurența ucrainenilor: „Aceste companii fac tot ce vor“

0
174

Transportatorii rutieri polonezi vor bloca începând de luni mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, într-un protest faţă de concurenţa pe care le-o fac transportatorii ucraineni, cărora li s-a dat frâu liber să lucreze pe teritoriul polonez şi astfel sunt afectate afacerile transportatorilor locali, la fel ca în cazul importului liber de cereale din Ucraina, a declarat joi agenţiei Reuters un coorganizator al protestului.

cereale ucraina png

Pe lângă eliminarea barierelor comerciale la import, pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia anul trecut Uniunea Europeană a relaxat regulile pentru companiile de transport, astfel încât să fie înlesnit transportul de bunuri către şi dinspre Ucraina.

„Companiile ucrainene intră fără restricţii şi desfăşoară operaţiuni de transport pe care nu au dreptul să le efectueze” în Polonia, explică acel coorganizator al protestului, Jacek Sokol.

Potrivit acestuia, înaintea războiului din Ucraina companiile ucrainene de transport rutier primeau anual între 160.000 şi 180.000 de permise pentru transporturi ce necesitau intrarea în Polonia sau tranzitarea acestei ţări, dar nu puteau efectua transporturi în interiorul ţării. „Acum aceste companii fac tot ce vor. Este un aflux total, necontrolat, la fel ca în cazul cerealelor„, observă Sokol.

Potrivit datelor Ministerului ucrainean al Infrastructurii, în prezent circa 40-50 de mii de camioane trec lunar graniţa cu Polonia, de două ori mai multe ca înainte de război, iar cea mai mare parte a bunurilor sunt transportate de camioane înmatriculate în Ucraina.

Transportatorii rutieri polonezi sunt în plus afectaţi şi de pierderea pieţelor rusă şi belarusă în urma sancţiunilor europene.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here