Câţi români mor anual din cauza poluării? Unele oraşe, sufocate de acest fenomen

0
131

Combaterea poluării este o preocupare constantă la nivel mondial, întrucât acest fenomen afectează viaţa şi sănătatea unui procent important din populaţia lumii. Potrivit Agenției Europene a Mediului, în România mor, anual, aproximativ 30.000 de oameni din cauza poluării, arată un studiu realizat în 2023.

Oraş poluat din cauza autoturismelor SURSĂ FOTO Shutterstock

Oraş poluat din cauza autoturismelor SURSĂ FOTO Shutterstock

Potrivit datelor oferite de către Agenţia Europeană de Protecţie a Mediului, ieşenii respiră, zi de zi, cel mai poluat aer din România, în ultimii doi ani aici fiind înregistrate cantități îngrijorătoare de particule fine sau PM2.5.

Potrivit documentului, Iașiul este pe locul 340 din 375 de orașe monitorizate de Agenția Europeană de profil. În cadrul studiului, orașele din Europa sunt clasate de la cel mai curat la cel mai poluat oraș, pe baza nivelurilor medii de particule fine, în ultimii doi ani.

De ce este Iaşiul sufocat de poluare?

Una dintre explicațiile pentru aerul poluat pe care îl respiră românii stă în modul în care statul abordează problema – sunt de părere activiștii de mediu și experții în măsurarea calității aerului. Aglomeraţia de pe străzile Iaşiului este un factor care influenţează calitatea vieţii, susţine municipalitatea ieşeană. 

,,Atât traficul, cât şi mulţi alţi factori, precum centralele de apartament, contribuie la creşterea gradului de poluare din municipiul Iaşi. Prin Programul Rabla Local am încurajat ieşenii să renunţe la autoturismele vechi şi poluante, dar nu este suficient. Investim în transportul electric în comun şi suntem campioni la nivel naţional când vine vorba despre investiţii în spaţii verzi. Iaşiul este un punct de atracţie pentru cei care locuiesc în afara oraşului, iar aceşti oameni muncesc în Iaşi şi vin cu autoturismele. Astfel, se ajunge la ambuteiaje„, a precizat Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi.

De precizat este că Iașiul depășește la poluare indicatorii din Paris și Madrid la un loc, deși sunt orașe de 20 de ori mai mari. 

Fiecare cetăţean poate contribui la schimbare

Conform oamenilor de ştiinţă, starea de bine a oamenilor este cea mai importantă, iar măsurătorile care se efectuează au rolul de a trage un semnal important de alarmă.

Când vorbim de poluarea atmosferei, la sol, dar şi de altă categorie, totul trebuie pus într-un context mai general. Este bine că suntem traşi de mânecă şi înştiinţaţi că în anumite zone din ţară, precum Iaşi, există poluare ridicată. Acest lucru trebuie să ne motiveze pentru a lua măsuri să corijăm acest lucru. Nu este importantă statistica, anumite măsurători, ci starea de bine a oamenilor, confortul nostru. Totodată, speranţa de viaţă este legată şi de mediu, iar aceste lucruri sunt dovedite. Trebuie să ne ocupăm atât noi, cât şi cei din jurul nostru, pentru a avea un mediu curat“, a precizat prof. univ. dr. Silviu Gurlui, din cadrul Facultăţii de Fizică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, România se află pe poziţia a opta la nivel european în ceea ce priveşte decesele premature cauzate de poluare.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here